Пловдивчанин, който от 10 години живее в Сингапур, влезе в полезрeнието на световните агенции със своята доброволна инициатива да премахне от улиците на островната държава повредени велосипеди, които местните използват масово. Живко Гиргинов е преподавател в местната академия за визуални изкуства и както сам разказва, обича да прави социални експерименти, които карат околните да бъдат по-ангажирани към заобикалящата ги среда.

Пловдив

През 2016-а година местната администрация в Сингапур сключва договор с три китайски фирми, които предоставят велосипеди. Те много бързо стават част обществения транспорт. Всеки може да ги ползва срещу минимално заплащане и бързо стават предпочитани за хората. Заради влажния климат и прекалената експлоатация обаче колелата бързо се чупят. Никой обаче не бил организирал репатрирането на повредените возила, а грозните гледки по булевардите предизвикали обществено недоволство. Преди няколко месеца Живко Гиргинов сам наел камионетка и започнал са събира велосипедите.

Живко Гиргинов: "Имаше доста интересни моменти, в които хората ме гледаха малко странно, снимаха ме с телефоните си. Предполагам, че те си мислеха, че аз ги крада тези колелета. Още не бях сложил надписите доброволен патрул за колела."

Тези снимки бързо завладяват социалните мрежи и доброволния патрул на пловдивчанина привлича съмишленици.

Живко Гиргинов: "Моята инициатива получи гласност, включително сред фирмите, сред обществото, но по-важното е, че регулационните органи да ги нарека по-събирателно, защото това включва полиция, община, те пожелаха да се срещнат с мене. Това не се случва лесно. По принцип те ми дадоха да разбера, че това което правя, е добро. В тази връзка те са готови да застанат зад мен."

Идеята на българина с репатрирането на старите велосипеди е един от многото подобни проекти, в които се е включил. Той е убеден, че времето и парите му са ползотворно разходени.