Младо семейство от Пловдив развива успешен бизнес за производство на биологични храни. Продукцията им, в която те влагат основно български суровини, се радва на голям интерес в над 15 държави. Заради липсата на технолози за производството на биохрани у нас обаче собствениците на фирмата сами създават рецептите и обучават работниците си.

Пловдив

Евгения завършва туризъм, а Димитър е инженер по електроника. Двамата обаче са изкушени от природосъобразния начин на живот и преди 5 години създават със собствени средства фирмата си за биологични храни. Производството им бързо се увеличава и вече е добре познато.

Евгения Стаменова: "В момента имаме 23 продукта и продължаваме да работим за още нови и нови, тъй като имаме още много идеи."

Димитър създава част от машините за производствената им база в село Брестовица. Рецептите за изделията си също правят сами.

Евгения Стаменова: "Когато стартирахме, търсихме технолог, който да ни консултира, да ни даде съвети и насоки, оказа се, че такива технолози, компетентни в областта на биохраните отсъстват."
Димитър Стаменов: "Няма квалифицирана работна ръка, самата образователна система има нужда от незабавна промяна, така че да се отговори на нуждите на бизнеса."

Младите производители финансират и участията си на международни изложения. Тази година са спечелили първа награда в Лондон за биосуровите си хапки с Лактобациликус булгарикус. Сладките и соленките, които произвеждат са от биосертифицирани родни продукти, като най-търсени у нас са меденките с биологичен лимец, орехи и мед.

Димитър Стаменов: "Ние трябва да добавяме стойност към нашата собствена земеделска продукция, защото ние произвеждаме една от най-качествените селскостопански продукции и вместо да излиза навън, да се препакетира там и да се връща отново тук, е добре ние самите да си я преработим и консумираме."

Изделията им вече се разпространяват в над 15 държави, сред които и Нова Зеландия. А опаковките на продуктите им са само от рециклирана хартия.