НОВИНИ

Пловдивската болница "Свети Георги" е с най-много неосигурени пациенти у нас

Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив приема и лекува за своя сметка най-много неосигурени пациенти в страната. Това показва проучване на здравната каса. Само хората без осигуровки прибавят на година по минимум 200 000 лева към дълговете на лечебното заведение, изчислили са медиците. Успява ли болницата да компенсира липсите - отговора потърси Галена Паскова.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:24, 04.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Университетската болница „Св.Георги" е най-голямото лечебно заведение в страната. Този му статут обаче води след себе си най-много натрупани дългове и най-много приети неосигурени пациенти.

Само за първите 9 месеца на 2017-а година над 400 трайно неосигурени пациенти са причинили загуби за университетската болница в Пловдив.

Близо 25% от пациентите на спешното отделение в болницата са с прекъснати здравни права.

Д-р Кирил Атлиев, началник на спешното отделение в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив: Ние като лекари не можем да откажем лекарска помощ. Помощ се оказва на всички. При нас пациентите ги разделяме на две категории - болни и здрави, а не на неосигурени и осигурени.

Между 40 и 50 пациенти всеки месец се лекуват за сметка на болницата.

Веселин Калинчев, началник на отдел „Маркетинг и статистика" в УМБАЛ „Св.Георги" в Пловдив: Лекарите за тези пациенти не получават заплащане за труда си.

Няма кой да покрие и разходите за техника и консумативи. Така на практика излизане от омагьосания кръг е невъзможно.

Веселин Калинчев, началник на отдел „Макретинг и статистика" в УМБАЛ „Св.Георги" в Пловдив: Единственият вариант е да бъдат компенсирани от останалите клинични пътеки, които отчита лечебното заведение. Друг вариант е - този, който ние сме предприели като практика, всички пациенти получават покана за доброволно плащане. .

Според статистиката за деветмесечието пациенти без здравни права редовно са постъпвали и в двете общински болници в Пловдив. Големите частни лечебни заведения обаче не отчитат неосигурени лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно сметище изникна до природния феномен Побити камъни край Варна
Незаконно сметище изникна до природния феномен "Побити камъни" край Варна
Нощта на театрите във Варна
Нощта на театрите във Варна