Пловдивски ученик - най-добър в софтуерното програмиране. Единадесетокласникът от Английската гимназия в града Мартин Младенов спечели първо място в състезанието „Софтуниада 2019", което се проведе в София. Младежът пребори над 300 участници във възрастова категория над 16 години от цялата страна. Наградата за победителя е едноседмично пътуване до Силициевата долина в Сан Франциско.

Пловдив

Надпреварата се организира всяка година от Софтуерния университет в София. И в двата модула Мартин събира най-много точки. А пред журито представя разработена софтуерна платформа за банковата система, по-конкретно за защита на данни. Това му носи и наградата до Сан Франциско.

Мартин Младенов, ученик: Планирано е да се проведе през юни. За една седмица.

Там ще се срещне с известни български софтуерни програмисти, които от години работят в софтуерни фирми.

Мартин Младенов, ученик: Това е нещо, което мисля, че може да допринесе за бъдещото ми развитие.

Мартин започва да програмира, когато е едва в четвърти клас.От две години учи паралелно в Английската гимназия в Пловдив и в Софтуерния университет. Преподавателите са впечатлени от таланта на младежа.

Даниела Димитрова, преподавател по информационни технологии: Мартин за обученията, които аз познавам извънкласните му форми за година и половина, е много напред в сравнение с останалите ученици.
Мартин Младенов, ученик: Винаги ми е било интересно да програмирам, защото това е нещо, което развива логическото ми мислене.

ТТалантливият ученик все още не е решил къде ще продължи да учи - тук или в чужбина. Мечтата му обаче е един ден да стане софтуерен инженер.