Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив заедно със свои връстници от Финландия създадоха наръчник на европейския тийнейджър. В него са събрани съвети за живота в различните държави, които могат да бъдат полезни на всеки млад човек. Финландската образователна система залага изключително на електронните помагала.

Пловдив

12 ученици от пловдивската гимназия прекарват десетина дни във финландската област Лайома. Гостуването им е част от младежки обмен между двете училища. Пловдивските тийнеджъри са останали силно впечатлени от културния живот там, от учебните бази и образователните методи. Урокът във Финландия се преподава чрез игри, а смартфонът е задължителна част от учебния процес.

Димитър Атанасов – преподавател в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив: "Изхождаме от ученика каква потребност има спрямо образованието и спрямо това, което те искат да учат."

Учениците са запознали филандските си връстници с българските традиции и обичаи. Накрая на проекта всички заедно са изготвили наръчник на европейския тийнейджър. Там са поместили впечатленията си от Финландия и ценни съвети за живота.

Илия Драганов – ученик: "Как да осъществява по-лесно идеите си, как да работи в екип, как да открива различията и да ги обединява в едно цяло, как да обсъжда, да комуникира, да докарва една идея до някаква степен да я реализира."

Наръчникът е създаден в електронен вариант и може да се чете на 3 езика – български, английски и фински.