Разписанието на автобусите от градския транспорт на Пловдив вече е синхронизирано с мобилното приложение Google Maps. Така може да се получи в реално време информация за това на коя спирка след колко минути ще дойде конкретен автобус. Предоставят се още данни за цените на билетите, както и дали е необходимо прекачване по зададения маршрут.

Досега само хората от столицата можеха да следят чрез Google Maps кога ще пристигне чаканият от тях автобус. От навигацията вече могат да се възползват и пловдивчани.

Йовко Ламбрев, IT-експерт в Тракия Тех: - Ако отворите една конкретна спирка, виждате кои автобуси минават от там и виждате с какъв ритъм се движат те. То ни предлага в момента да вземем автобус 26, да пътуваме 12 спирки с него и около 9,42 да слезем на спирка „ул. Елин Пелин- Запад" и да достигнем след още две минути пеша до мястото, където искаме да бъдем.

Мобилните устройства с операционна система Android дори ще известяват пътниците къде и кога да слязат от автобуса. Ивелина Костова вече всеки ден използва приложението.

Ивелина Костова: Много добре, защото няма смисъл да чакам по половин час на спирката. Онзи ден показваше, че в девет и половина е последният рейс, обаче не дойде в девет и половина. Явно има и някои грешки.

Тестовете на системата са показали грешки само в курсовете в ранните и късните часове. Това е така заради трафика. В останалата част от деня приложението работи с точност, обясняват експертите.

Йовко Ламбрев, IT-експерт в Тракия Тех: Имаме договорка с общината, в случай на промяна на маршрутите, те да ни информират своевременно, съответно и ние да направим промяна и тя адекватно да играе на телефоните на хората.

Пловдивчани очакват и електронните табла по спирките да заработят с точността на Google Maps. Две години след въвеждането им, за много от линиите липсва информация.