НОВИНИ

ПЛЮС ТОВА: Критики към Белгия

Атентатите в Брюксел показаха, че въпреки повишеното ниво от терористична заплаха, обявено още пред ноември, белгийските власти не успяха да предотвратят намеренията на терористите. Още докато се уточняваше броят на жертвите от двата терористични акта, към белгийските служби заваляха критики от чужбина, че са пренебрегвали сигнали за подготвяни атентати. Какви са обвиненията и как отговориха белгийците? Репортаж на Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:36, 26.03.2016
Чете се за: 02:14 мин.
По света

Белгийските служби за сигурност, както и други западни служби, са били предупредени с точни и конкретни информации за нападенията в Брюксел, твърди израелският вестник "Аарец". Той пише, че службите за безопасност са знаели с голяма доза сигурност, че ще бъдат нападнати летището и метрото, но действията им за предотвратяването на нападенията са били недостатъчни. Атаките били планирани от щаба на Ислямска държава в Рака, Сирия. Терористичната клетка в Брюксел, извършила атентатите във вторник е била в близки връзки с групата, отговорна за атентатите в Париж, на върха те са свързани от Салах Абдеслам, пише вестникът.

Това е само едно от многото обвинения към белгийските власти, че са действали мудно при пресичането на терористите.

В сряда турският президент обяви, че в югозападната част на страната през юни миналата година е бил арестуван един от братята-камикадзе - Брахим ел Бакрауи, който се взриви на летището. Той бил обвинен в джихадизъм, депортиран в Холандия, от там - в Белгия, където бил освободен. В отговор на това белгийският министър на вътрешните работи в оставка Ян Ямбон каза, че ел Бакрауи бил освободен, защото за момента нямало данни, че е джихадист, а бил познат просто като престъпник с условна присъда. Защо след нарушаването на условията не е вкаран в затвора не става ясно.

Жан-Марк Нюле, белгийски опозиционен политик: Разтревожен съм от порицанията на турския президент към Белгия. Трябва ясен отговор от премиера. С каква информация е разполагала Белгия? Имало ли е прехвърляне или експулсиране към Белгия или Холандия. Отдаването на почит на жертвите е много важно, но именно в тяхна памет трябва да се дадат отговори на тези важни въпроси, защото в момента това са най-важните въпроси.
Коен Генс, министър на правосъдието на Белгия: Работата с Турция е, че по повод експулсирането те не ни предупредиха кога, къде и така нататък. Не казвам, че белгийското посолство не е било информирано, че този човек е арестуван, но това беше просто формална комуникация. След това не сме били информирани. Единственото, което знаехме към края на юни 2015 г. е, че той е бил арестуван близо до сирийската граница и нищо повече от това.

Сред най-острите критици на белгийските власти са САЩ. Висш представител на американските служби за сигурност поискал да се срещне в Брюксел със свои белгийски колеги след атентатите в Париж, за да научи как върви разследването.Това не станало, защото белгийците казали, че били заети с разследването и заради това не можели да разговарят с чужди представители. Друг американски представител нарече белгийските служби "деца, които играят догонваща роля".

Това са само отделни детайли от голямата картина на недоверие между службите в отделни държави, но и на липсата на координация в самата Белгия. Освен острото разделение между двете части на страната - Фландрия и Валония, различните служби често се конкурират, не си споделят информация или пък това става много бавно, твърдят запознати. В резултат на това обработката на важна информация понякога се забавя.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството: Националната сигурност разбира се е работа на държавите-членки, но заплахата от тероризъм е обща. Комисията предприе няколко инициативи, за да подкрепи страните-членки. Но понякога се страхувам, че липсва политическа воля, има недостиг на доверие и координация.

Към това се добавя и видимото нежелание на някои политици да признаят, че в страната има проблем с интеграцията на големи групи хора, които предпочитат да живеят в собствен, паралелен свят. Макар, че са родени и израснали в Белгия, те не се чувстват белгийци и често дори мразят страната, която по документи е тяхна родина. Проблемът ще се реши, когато тази група хора разбере, че трябва да живее по правилата на държавата, в която се намира. Засега не изглежда това да се случи скоро. Миналия петък, след ареста на Салах Абдеслам в квартала Моленбек, тълпа местни младежи обстрелваше полицията с камъни. Това на практика показа неуважението към властта и нежеланието да й се сътрудничи, дори когато издирва терористи, виновни за смъртта на стотици души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
142 ОУ Веселин Ханчев празнува 50-годишен юбилей
142 ОУ "Веселин Ханчев" празнува 50-годишен юбилей
Вредно ли е за здравето лятното часово време?
Вредно ли е за здравето лятното часово време?