Нова система за изпит на кандидат-шофьорите предлагат от Министерството на транспорта, като част от увеличаването на контрола срещу възможността за злоупотреби. Една от мерките, например, е по време на изпита инструкторът да не присъства в автомобила.

Как тези правила ще се отразят на бранша - гости в Сутрешния блок бяха инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти и Калин Бенчев, автомобилен състезател.

Емил Панчев каза, че приветства всяка промяна, която води до по-добър контрол, за да не се допуска купуване на шофьорски книжки. През последните години тази практика намаля, въведоха се по-съвременни форми, които не дават да се случва корупцията. Има обаче неща, които ме смущават - има традиции в системата как се изпитва, тези неща трябва да се въвеждат след практически експеримент, тъй като е много сериозна промяната в правилата за изпит.

Калин Бенчев допълни, че изпит в различен автомобил от обучението е проблем, тъй като има съществени разлики в най-елементарни неща при шофирането, което може да стресира изпитваните.

Вижте и още във видеото.