НОВИНИ

По 100 лева на глас предлагали арестуваните в Несебър

Организираната престъпна група за търговия с гласове е имала намерение да плати по 100 лева на глас. Това съобщиха от Специализираната прокуратура по повод задържането на кандидат за кмет на Несебър и кандидати за общински съветници. Участниците в групата обещавали големи суми и работа в кметската администрация на хора, които влязат в схемата за купуване на гласове. От прокуратурата днес преразказаха показанията на ключов свидетел, който е получил предложение от участник в групата.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 24.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Работата по случая започнала след като в антикорупционната комисия постъпил сигнал срещу петимата обвиняеми. Според разследващите са събрани огромни по обем доказателства, включително записи от камери. Разпитани са много свидетели, а показанията на един от тях се оказали ключови. Той разказал, че през август разговарял с един от кандидатите за местна власт, който му предложил да му бъдат платени 10 000 лв., а в замяна на това той да осигури 400 гласа.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Свидетелят следвало да намери още четири лица, които да играят ролята на отговорници, за което те също щели да получат възнаграждение от по 5000 лв., както и престижна, хубава работа.

Свидетелят и "отговорниците" трябвало да записват данните на платените избиратели, за да е сигурно, че не попадат в друг списък с уговорени гласове. Трябвало да раздадат и визитки на всички от списъците си.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Избирателите трябвало да носят визитките в деня на изборите, в тъмната стая да извадят визитката, да погледнат името с цел да не се объркат.

От прокуратурата поясниха, че акцията е проведена точно сега, защото са изчаквали групата да започне да действа активно. Утре ще бъде поискано задържаните да останат за постоянно в ареста.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетните афганистанци, обвинени в изнасилване, вече са в ареста
Непълнолетните афганистанци, обвинени в изнасилване, вече са в ареста
КЗК не разрешава на Еврохолд да купи българските активи на ЧЕЗ
КЗК не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ