НОВИНИ

По 18 катастрофи стават всеки ден в България

Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:31, 08.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
катастрофи стават всеки ден българия

Тази седмица се отбелязва като Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май, съобщиха от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

По думите ѝ ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 000 души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света.

Най-честите причини за катастрофи са несъобразена скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции.

През миналата година има намаление на жертвите при пътни инциденти в България с 10 на сто.

Малина Крумова, председател на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“: Отчитаме позитивен тренд, както на инцидентите, така и на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия, но трябва да направим още много.

Правителството взе решение за създаването на нов модел за управление на пътната безопасност в България, а един от съществените елементи в него е създаването на ДА „Безопасност на движението по пътищата.

;

Междувременно двама полицаи бяха ранени, след като лек автомобил блъсна полицейска патрулка на кръстовище в Сандански.

Инцидентът стана в 9.40 часа днес на кръстовището между улиците "Теменуга" и "1-ви май". След сблъсъка патрулката е отскочила и се е блъснала в стена.

При удара са ранени леко двамата полицаи, намиращи се в патрулната кола. Те са отведени са преглед в местната болница. 28-годишен полицай е с комоцио и хематом, колегата му – на 30 години, е с контузия на главата. И двамата са приети в хирургичното отделение на санданската болница. Причините за произшествието се изясняват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат лимитите за прием в детската болница
Отпадат лимитите за прием в детската болница
Ципрас обеща Гърция да намали данъците върху храните и енергията
Ципрас обеща Гърция да намали данъците върху храните и енергията