НОВИНИ

По данни на омбудсмана: Над 15 болници са пред фалит

Над 15 болници са пред фалит по данни на омбудсмана Мая Манолова. Тя обяви рекорден брой жалби, свързани със здравеопазването от началото на годината.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:25, 23.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според омбудсмана освен ловешката и врачанската пари трябва да получат и останалите болници в тежко финансово състояние, а Здравната каса - да изплати надлимитната дейност, която е в размер на близо 150 млн.лв.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Аз настоявам за безлимитно здравеопазване, защото лимитите в здравеопазването са всъщност лимити, наложени административно и финансово върху здравето на българската нация. Лимити може да има само дотолкова, доколкото ги диктува медицината.

Основен проблем в здравеопазването е липсата на специалисти, заради което се закриват цели отделения.


;

България е единствената страна в света, в която лекарите са повече от медицинските сестри, с 31000 лекари работят 26 000 медицински сестри, а 3500 от тях са в пенсионна възраст.

Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Проблемът действително е изключително сложен и ако професионалисти по здравни грижи не работят поне на две места- системата ще фалира.

Медиците ще продължат да протестират, докато не се подобрят условията за работа. В същото време, омбудсманът отчита, че за 5-те месеца от началото на годината досега при нея най-често са постъпвали оплаквания за лош достъп до медицинска помощ и лекарства и за некачествено болнично обслужване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист спечели бронзовите медали в НБЛ (Видео)
Рилски спортист спечели бронзовите медали в НБЛ (Видео)
Проф. Христо Пимпирев: Трябва Антарктида да се опази за следващите поколения
Проф. Христо Пимпирев: Трябва Антарктида да се опази за следващите поколения