НОВИНИ

По-добра реколта от череши очакват в Кюстендилско тази година

По висока реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско, в сравнение с миналата година. Тогава обилните дъждове съсипаха 90% от продукцията. Притесненията на производителите са, че в предстоящата черешова кампания изкупната цена на сладкия плод отново ще бъде ниска. В Кюстендилско се очаква в края на май да започне брането на първите череши.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
07:36, 02.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Маргарита и Владимир Пурови отглеждат над 4 декара черешови насаждения от сортовете Бинг, Ван и Козерска. Надяват се тази година да наберат повече череши и с добро качество.

Владимир Пуров, производител: Като ги гледаме, така ще има доволно, дано ги опази що има една дума, Господ.

От Института по земеделие казаха, че към момента на повечето места в региона черешите се развиват нормално и се очаква стопаните да имат над 80% черешова продукция.

проф. д-р Димитър Домозетов – директор на Институт по земеделие – Кюстендил: Като гледаме и прогнозата за май, че температурата, според синоптиците ще бъде минимална 5 градуса, а максималната - 34, имаме основание да кажем спокойно, че реколтата ще бъде отлична от череши.

И тази година, обаче производителите са притеснени за изкупната цена на сладкия плод.

Маргарира Пурова - производител: Просто си правят подигравка с хората, една хубава череша да ти я взимат на 70 ст., а да пласират на 3,50 лв., за какво говорим...
Атанас Стоянов - производител: Да се надяваме, че поне ще си покрием разходите - 40 ст. си иска един берач, за което си е прав, цял ден се мори.

Недоволството около изкупната цена на черешите в Кюстендилско е от години. Според местни стопани, проблемът може да бъде решен, ако малките производители се обединят в сдружение, което да защита интересите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски, БСП: Не си ли от ГЕРБ, не можеш да работиш в администрацията
Георги Свиленски, БСП: Не си ли от ГЕРБ, не можеш да работиш в администрацията
Евгени Крусев: Ремонтът по ул. Граф Игнатиев започва на 7 май
Евгени Крусев: Ремонтът по ул. "Граф Игнатиев" започва на 7 май