НОВИНИ

По-малко двойки на матурата по български

Тази година резултатите от матурите са по-добри от миналата.Изключение прави изпитът по математика. Двойките тази година са около 3 хиляди - както по български език, така и на втората задължителна матура. Анализът на резултатите от матурите показва, че само един зрелостник има максималните 100 точки и от двете матури. От министерството отчетоха още, че модулите тази година не са повлияли на резултатите.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:59, 14.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Тази година успехът от матурата по български език е по-висок от миналата с почти точка, а средният успех е 4, 13. По-високи резултати има и по история, география, химия и по повечето езици. Обратно - понижени са резултатите по математика, физика, философия. Средният успех на втората матура е 4, 38.Според министър Вълчев не може да бъде отчетен напредък, а по-скоро задържане на резултатите от предните години.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Разликите, разгледани в сравнителен период за последните три години са минимални в относително изражение.

Двойките са над 3 хиляди както по български, така и на втората матура. Слабите оценки по български са намалели, намалели са обаче процентно и шестиците. Само един зрелостник е със 100 точки и на двете матури, а дипломи тази година няма да получат 5882 зрелостници, които имат двойка на един от двата изпита.

Евгения Костадинова - директор на Дирекция" Съдържание в предучилищното и училищното образование": По-малко слаби оценки, по-малко и отлични оценки, т.е. повече оценки, които са групирани към средата, това е един добър знак, защото крайните оценки не са представителни за общото равнище на подготовка на випуска.

По региони с най-високи резултати от матурите е София-град, следвана от Смолян и Варна. В дъното на таблицата са Ямбол и Кърджали.

С най-добър успех на матурата по български е 91 немска гимназия в столицата - 5, 66. С втората матура най-добре са се справили учениците от Американския колеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онкоболен иска да помага на други болни българи
Онкоболен иска да помага на други болни българи
Проверки на адресните регистрации на родители на първокласници
Проверки на адресните регистрации на родители на първокласници