НОВИНИ

По-добри условия на труд искат заетите в Столичния градски транспорт

Работници от 4 дружества, обслужващи столичният градски транспорт, поискаха по-високи заплати и подобряване на условията на труд в сектора. Те излязоха под прозорците на Столичната община, докато се представяше финансовата рамка за догодина.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цвтелина Борисова-Тиркова
20:13, 08.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Шофьори, ватмани и обслужваш персонал от Столичините Автотранспорт, Електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност се обединиха за исканията за достойно заплащане и гарантираното право на почивка.

Георги Георгиев, шофьор в поделение "Земляне": Не се дават полагаемите почивки, колеги работят по 12 дена. Без почивки. "Щатовете в Столичен автотранспорт за къс рейс са 784 лева, за съчленен рейс са 804 лева."
Кирил Стойчков, работник в "Трамкар": "Условията са по-зле отколкото преди 100 години. Отопляваме се на твърдо гориво, ако има отопление, отопляваме машините, защото машините спират."

Мълчаливият протест се проведе по време на представянето на финансовата рамка за следващата година и обсъждане на проблемите свързани с условията на труд в Градският транспорт. След срещата с участието на заместник-кмета Евгени Крусев, директорите на дружествата и синдикатите обаче стана ясно, че решение няма.

Йордан Младенов, председател на КТ "Подкрепа" към "Столичен автотранспорт": "За пореден път ще чакаме финансовата рамка, която се приеме, и тогава дружествата да преценят какво могат да дадат. Абсолютно нищо."

По думите на синдикалистите, финансовата рамка ще е готова най-рано на 15-и януари. А протестиращите заплашиха, че ако не бъдат чути исканията им, ще започнат ефективни стачни действия по време на европредседателството ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди студенти посрещнаха 8 декември в Банско
Хиляди студенти посрещнаха 8 декември в Банско
Росен Плевнелиев получи почетна награда от Висшия мюсюлмански съвет
Росен Плевнелиев получи почетна награда от Висшия мюсюлмански съвет