НОВИНИ

По 1 млрд. лева на година ще заделя държавата за саниране на жилища

По един милиард лева на година ще заделя държавата за саниране на жилищни сгради. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на обновения жилищен блок "Светлина" в Луковит - първият в Северозападна България, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 29.09.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
млрд лева година заделя държавата саниране жилища

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител и др.
"Това е една абсурдна социална политика, сто процента безплатно. Към края на годината един милиард ще отидат в програмата. Тези пари съм ги събрал от контрабандистите и от това, което се крадеше. Този блок ни струва по-малко, отколкото за два дни лихвите по "Белене". На всеки два дни, ако не бяха Корнелия и Първанов, щяхме по един блок да даваме на българите сто процента безплатно. С КТБ замина една магистрала "Хемус" готова. Всяко управление е донесло тотална щета на България. Милиард и триста милиона трябва да платим за това, което 2006 г. Първанов и БСП са приели за "Белене" без да подпишат договор, без нищо", каза Борисов.

Той добави, че в момента по програмата за енергийна ефективност се работи по 900 жилищни сгради, а 4500 чакат. "Средно на година сме заделили по 1 милиард лева и докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме", посочи премиерът.
Жителите на блок "Светлина" му подариха ключ за сградата.

Бойко Борисов не пожела да коментира пред журналисти новата кандидатура на държавата за генерален секретар на ООН. На въпрос за желанието на опозицията да внесе вот на недоверие относно външната политика на правителството министър-председателят отговори: "Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато да изпращат кандидатура. Просто не ги разбирам. Някой тогава да е дошъл да ме попита, да ми иска мнението, на ГЕРБ, не е. Така че, пожелавам им успех на вота".
На въпрос какво ще стане, ако Ирина Бокова не се откаже, Борисов заяви, че това е нейно право и упрекна журналистите за въпросите, които му задават. "Тези хора не ги интересува дали е Бокова, дали е Георгиева. Тях ги интересува днес как ще живеят. Това трябва да ви интересува и вас", заяви Борисов.

"Самите хора казаха как БСП са ги лъгали. Тия 25 години, които са ги лъгали, да си понесат отговорността, защото като дойдем ние, само плащаме. 2 милиарда и 500 милиона за двете централи - "Марица" 1 и "Марица" 3, и за двата реактора сме платили тази година, плюс, без да усети никой, всички щети по КТБ - 3,7 милиарда лева. Това е само с парите, които събрахме от борбата с контрабандата", добави премиерът.
Относно обявяването кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Бойко Борисов покани журналистите в неделя в 11.00 часа в НДК, когато тя ще стане ясна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Независима Каталуния няма да напуска ЕС
Независима Каталуния няма да напуска ЕС
Арнаудова: Има европейска заповед за арест на задържания на Капитан Андреево
Арнаудова: Има европейска заповед за арест на задържания на Капитан Андреево