НОВИНИ

По-евтин бензин у нас от средата на януари?

Поевтиняване на горивата у нас към средата на януари очакват експертите. В момента цената на бензиза е малко под два лева. Същевременно у нас се наблюдават и различни цени на бензин, дизел и газ в отделните градове. Така най-евтин бензин зареждат във Варна, а най-скъп в Силистра.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 04.01.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Лев и 98 за литър бензин. Дали днешното поскъпване на петрола ще се отрази на цените на горивата? Анализаторите трудно се наемат да правят прогнози за 2016. Все пак според очакванията до средата на януари ще плащаме с 20-30 стотинки по-малко на касата в бензиностанциите. Ето защо:

Цените на горивата не винаги следват тези на суровината, обясняват експертите. Дори при спад на стойността на петрола, цените на горивата може да останат непроменени, защото в голяма степен зависят от потреблението. Това се наблюдава най-често през летните месеци и около новогодишните празници, когато хората пътуват повече от обикновено, тоест потребяват.

От януари до април, когато пътуванията са сравнително ограничени - при спад на цените на петрола и тези на горивата тръгват надолу.

Георги Господинов, анализатор, сайт за цените на горивата: В средата на януари до февруари поне със сигурност би трябвало наистина да имаме цени от 1,60 лв. - 1,70 лв. за литър бензин/дизел - няма значение.

Друга причина, според анализаторите, днешното поскъпване на петрола да не се отрази на потребителите е, че има доста голям резерв при стойността на горивата.

Георги Господинов, анализатор, сайт за цените на горивата: Нормално при цена на петрола 30-32 долара, каквито са в момента, цената на горивата трябва да са 1,60 лв. да речем, но те са близо 2 лева. Така че има голям буфер, който могат да си позволят цените да са същите без да се покачват.

В сравнение с Европейския пазар цените на бензина отреждат на България четвърта позиция. Повече гориво за по-малко пари зареждат в Полша, Естония и Австрия. Най-скъп е бензинът в Холандия, в Малта и Дания. А що се отнася до съседните ни държави, то съвсем нормално хората от пограничните райони с Македония да минават границата, за да заредят. Цената на бензина там е по-ниска от средната за България.

И така да погледнем към пазара у нас. Крайно различни цени на горивата има в отделните градове, дори в отделните квартали на населените места. Най-евтин в момента е бензинът във Варна. Там хората плащат с 5 стотинки по-малко от средното за страната.

В топ 5 следват Кърджали, Пловдив, Ямбол и Пазарджик. Най-скъпо е горивото в Силистра, Добрич и Плевен. А дали прогнозите за по-евтино гориво в средата на януари ще се сбъднат предстои да разберем и то съвсем скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦС на ДПС с обръщение по повод 26 години от учредяването на партията
ЦС на ДПС с обръщение по повод 26 години от учредяването на партията
Оцелелите след алкохолното отравяне в Якоруда дадоха показания в съда
Оцелелите след алкохолното отравяне в Якоруда дадоха показания в съда