НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция ще подобри енергийната сигурност в региона

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас поставиха началото на новата газова връзка между двете държави със символична първа копка. Новата тръба ще свързва Стара Загора с Комотини и ще осигури на България достъп до азерския газ, който ще се пренася от догодина по Транс-Анадолския газопровод и Транс-Адриатическия.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:14, 22.05.2019
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Бъдещата газова връзка е първата, която ще осигури на България газ от източник, различен от руския газ, който получаваме в момента.

Днес Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха символична първа копка на съоръжението, защото същинското строителство ще започне най-рано след два месеца.

Специален гост днес беше първият вицепремиер на Азербайджан, който по думите на премиера Борисов е обещал, не само досега договорените 1 млн. куб. метра газ годишно по тръбата между България и Гърция, но още 200 000 метра годишно допълнително.

Премиерите Борисов и Ципрас получиха поздравление от вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, който изразява пълна подкрепа на проекта, който ще увеличи енергийната сигурност в региона.

;

Новата газова връзка се очаква да влезе в експлоатация от януари 2021 г. До момента страна ни има уговорени над 1 милиард кубически метра синьо гориво с Азербайджан.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Всеки, който иска да транспортира газ, нашите компресори са американски, реверсивни, най-добрите, покриват цялата мрежа а и сега внасяме, казано на газов език, репетираме по 4 млн. кубически метра от Сидерокастро и Кулата.
Алексис Ципрас, премиер на Гърция: За мен е голяма радост да бъда днес с вас, да направя първата копка заедно с Бойко на вертикалния газопровд АйДжиБи, защото енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници остава много важен приоритет за целия ни регион, за региона на Средиземноморието, бих казал и приоритет за цяла Европа.

Новата газова връзка е с дължина 180 км и първоначален капацитет 3 млрд. кубически метра газ годишно. Цената на връзката е 260 млн. евро, като голяма част от парите осигурява България. За строител и доставчик на тръбите за съоръжението са избрани гръцки фирми с български подизпълнители.

Новата тръба е на 50% българска собственост, освен това дялове от по 25% имат Италия и Гърция.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Газът не можем да го носим в джоб, чанта, сак, сиреч на приказки, се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация, за как ще докарваме от Шах Дениз две газ, е ние поработихме ,тихичко, без самохвалство, и в днешния ден, ето я картата започваме старта на интерконектора.

Освен азерски газ по тръбата ще има възможност да бъде транспортиран американски газ, който ще преминава от втечнено в газообразно състояние през терминалите в Ревитуза и Александруполис.

Бойко Борисов: От думи, както казваха, към дела, два огромни газопровода, огромен газов хъб, газ от нашите находища, газ втечнен от щатите,огромните находища които има в Средиземно море, Катар, Египет, и Турция. Сиреч ние в момента си подготвяме магистралите с всички тези газопроводи.

Гръцкият премиер даде заявка и за продължаване на газовата свързаност чрез връзките между Румъния и България и България и Сърбия, което ще позволи преноса на синьо гориво от Гърция в посока Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на САЩ: Интерконекторът с Гърция ще повиши сигурността в региона
Посланикът на САЩ: Интерконекторът с Гърция ще повиши сигурността в региона
Десетки задържани при мащабна операция на няколко полицейски служби в Европа
Десетки задържани при мащабна операция на няколко полицейски служби в Европа