НОВИНИ

Оградата по границата ни в Хасковска и Ямболска област е готова на почти 90%

По граничната бразда в Хасковска и Ямболска област оградата е готова почти на 90 %. Това стана ясно след посещението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в граничните райони. Заедно с новия директор на Гранична полиция Светлан Кичиков Бъчварова прегледа и готовността на оградата в района на Странджа. Вътрешният министър заяви, че България не планира строеж на нови бежански центрове.

bnt avatar logo
от В. Григоров
19:10, 10.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

На ГКПП "Малко Търново" Бъчварова заяви пред журналистите, че откакто е започнало изграждането на оградата, има спад на нелегално преминалите у нас мигранти с 30 %. В най-трудно проходимия планински участък в Странджа оградното съоръжение все още е в строеж.

Румяна Бъчварова: "Петдесет и седем километра в момента се изграждат и е започнало строителството, има 8 хиляди и 900 метра, които още не са започнали. Работят много фирми, контролът е непрекъснат и се надявам да успеем да приключим с тази част.

Румяна Бъчварова даде висока оценка на военните, които са се включили в охрана на границата.

Вътрешният министър потвърди, че България чака от Германия пратка с техническа помощ, както и нови попълнения с офицери и техника по линия на "Фронтекс".

Румяна Бъчварова: "Автомобили, термовизионни камери, автобуси. Това е в доста добро състояние. Не са съвсем нови, но това са налични в момента в Германия, те са били на разположение там и до края на ноември по личните уверения на канцлера Меркел 8 или 10 нови джипа ще дойдат."

На въпрос предстои ли изграждане на нови центрове за мигранти Бъчварова бе категорична:

Румяна Бъчварова: " Засега не планираме нови центрове. В рамките на съществуващите ще се опитаме да се справим и се надявам това да е тавана до който ще имаме изпитания, големи изпитания."

Бъчварова подчерта, че предстои обстоен анализ на ситуацията по границата, но досегашните мерки дават резултат и положението е под контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров раздава пица и водка на журналистите след срещата за Сирия
Сергей Лавров раздава пица и водка на журналистите след срещата за Сирия
Работна група ще вземе мерки за превенция срещу пожари
Работна група ще вземе мерки за превенция срещу пожари