НОВИНИ

По инициатива на Борисов: Лидерска среща България, Гърция, Румъния и Сърбия

В Румъния днес се проведе съвместното заседание на българското и румънско правителство, след което се състоя лидерската среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се събира в този формат за седми път по инициатива на Бойко Борисов. Подробностите от Румъния предава специалният ни пратеник Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:18, 29.03.2019
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Петата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния се проведе във формат разговор на четири очи между двамата премиери и паралелни срещи на българските министри с румънските им колеги.

В изказванията си след заседанието Бойко Борисов и Виорика Дънчила подчертаха огромното значение на транспортните и енергийни инфраструктурни проекти, както за двете страни, така и за региона като цяло.

Румъния може да трагира река Дунав като я направи по дълбока, за да може по нея да се движат по-тежки товари и туристи, подчерта българският премиер. Той коментира и подписаното споразумение за начало на предпроектни поругания за изграждане на трети мост над Дунав.

Бойко Борисов, министър-председател на България: По Русе Гюргево може да се направи мост с европейски пари, а на Свищов и на Никопол, съответно от българска страна.

С публично частно партньорство да се направи и ВЕЦ при Никопол -Турномагуреле, а мостът над Русе да се ремонтира основно с усилията и на двете страни, предложи още Борисов.

Важен акцент в разговорите беше и сътрудничеството по енергийните проекти.

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Поддържаме развитието на вертикалния газов коридор Гърция -България- Румъния, способен да обезпечи нашите страни, но и на партньорите ни от Централна Европа с достъп до много и разнообразни ресурси.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз се надявам, че юни ще бъде направена първа копка на газовия интерконектор Гърция - България. Активно работим по хъба "Балкан". Днес съм по-удовлетворен по транспортните схеми и интерконекторите, имаме вече конкретни срокове до месец-два да се случат.

Членството в Шенген като важен елемент от общата европейска сигурност, подкрепа на България и Румъния за европейската перспектива на Западните Балкани и включването на всички страни от региона във важните инфраструктурни проекти също бяха в дневния ред на заседанието.

;

След приключването на съвместното четиристранно заседание, се провежда официална вечеря, на която присъства и турският вицепрезидент Фуат Октай. Той пристигна в Румъния по покана премиера Виорика Данчила. Присъствието на срещи в подобен формат да има гост от друга държава, вече е традиция. На предишната подобна такава, в България, гост беше израелският премиер Бенямин Нетаняху.

На съвместната среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, бяха обсъдени общите инфраструктурни проекти на Балканите.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Относно България мога да кажа, че скоро ще завършим източния клон на коридор номер 10, за по-малко от три месеца и също така коридора със Северна Македония. Това е много важно за свързаността ни с Гърция и Северна Македония. Искам да добавя, че информирах всички наши приятели относно ситуацията на Балканите и ги помолих да подкрепят Сърбия по европейския й път. Мисля, че тази подкрепа ще бъде еднакво силна и в бъдеще.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Говорихме и за енергийните пътища. Създадохме обща компания между Румъния и Гърция и така ще ще успеем да свържем Черно море със Средиземно море. Имаме една вертикална ос, която ще носи газ от Азербайджан към Северна Гърция. Ще имаме и нови възможности, предоставени от платформата в Александруполис, която ще осигури втечнен газ.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Имаме редкия шанс да се обединим за Балкански хъб, Балкански поток, за да може да не ги делим.
Виорика Данчила - министър -председател на Румъния: Декларацията в Букурещ изразява твърдата ни ангажираност на нашите държави да си сътрудничат тясно, за да създадат един стабилен и проспериращ регион, свързан със стандартите е ценностите на Европа. Тази декларация показва нашия общ интерес за популяризирането и насърчаването на проектите за взаимосвързаност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличения на престъпленията, извършени от непълнолетни, отчете МВР
Увеличения на престъпленията, извършени от непълнолетни, отчете МВР
Два дни до местните избори в Турция - ще запази ли Ердоган Анкара и Истанбул?
Два дни до местните избори в Турция - ще запази ли Ердоган Анкара и Истанбул?