НОВИНИ

По-хлабава данъчна политика и пазарни интервенции обещава британският премиер

Британският министър-председател Тереза Мей ще предложи на избирателите си по-хлабава данъчна политика, пазарни интервенции и орязване на някои социални придобивки в предизборната си програма, която се очаква да представи днес.

bnt avatar logo
от БТА
10:55, 18.05.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света
По-хлабава данъчна политика и пазарни интервенции обещава британският премиер

Тереза Мей се подготвя за свиканите от нея предсрочни избори на 8 юни, като според проучванията тя ще отбележи блестяща победа.

Мей, която стана премиер след референдума на 23 юли миналата година, на който британците решиха да напуснат ЕС, досега не е давала много подробности за това какво възнамерява да прави с властта, която евентуално ще спечели.

Решена съм да намаля разходите за живот за обикновените работещи семейства, да поддържам данъците ниски и да се намесвам, когато пазарите не работят както трябва, казва Мей.

Следващите пет години ще бъдат най-трудните, пред които се е изправяла Великобритания, посочва тя в статия във в."Телеграф".

Брекзитът ще ни определи - нашето място в света, икономическата ни сигурност и бъдещия ни просперитет, допълва министър-председателката.

В опит да привлече традиционните поддръжници на други партии, като Лейбъристка партия и Партията за независимост на Обединеното кралство, Мей ще се съсредоточи към богаташите с привилегии. Ще бъдат взети мерки срещу железопътни шефове, земевладелци, адвокати.

Въпреки очакванията за икономически сътресения британската икономика изненада почти всички, като нарасна с 1,8 процента миналата година - най-много от всички страни в групата на Г-7 без Германия. Има обаче признаци, че Брекзикът вече засяга икономиката - инфлацията се ускорява.

Мей ще се ангажира да премахне бюджетния дефицит до средата на следващото десетилетие.

Британският финансов министър Филип Хамънд бе заявил, че ще се опита да върне държавните финанси на "зелено" колкото се може по-скоро след 2020 година.

Мей също така ще запази обещанието на правителството да намали корпоративния данък до 17 процента до 2020 година. Тя ще се ангажира също така да премахне някои помощи за горива през зимата, а освен това повече хора ще трябва да си плащат за услугите по домовете, които в момента получават безплатно. Мей ще премахне безплатните училищни обеди за най-малките, за да намери още 1 милиард британски лири годишно за образование.

Британският премиер ще защити намеренията си да сведе имиграцията до десетки хиляди души, но няма да посочи срок.

Би Би Си отбелязва, че в програмата на Мей е включено предложение за допълнителни данъци за компаниите, които наемат имигранти извън ЕС и по-високи такси за мигранти, които използват държавната система за здравеопазване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни прегледи за рак на кожата
Безплатни прегледи за рак на кожата
60% от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция
60% от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция