НОВИНИ

По "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на матурата

"Реалност и измислица в разказа "Косачи" на Елин Пелин" е темата, която беше изтеглена днес на зрелостния изпит по български език и литература, казаха за БНТ ученици, които излизат от изпита. От Министерството на образованието ще обявят темата и автора, след като излязат всички деца. Над 52 000 зрелостници се явяват днес на матура по БЕЛ.Вижте повече подробности от прякото включване в обедните ни новини на Елиана Димитрова, която е в столичното 32 ОУ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:31, 21.05.2019 (извънредно)
5016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха есе или интерпретативно съчинение на тема "Реалност и измислица в разказа "Косачи" на Елин Пелин.

;

По традиция тестът за матурата по български език и литература беше генериран в 5.30 сутринта в просветното министерство. Това се прави в последния възможен момент, за да не изтича информация. Тестът се генерира от над 11 млн. възможни комбинации.

Тази година съдбата отреди клавиша на компютъра да натисне репортерът на "По света и у нас" Елиана Димитрова. За съчинението или 41-ви въпрос се падна 13 тема от общо 30 подготвени. От просветното министерство увериха, че изтичане на теста не може да има.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: В момента един единиствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпроси и работи по тези въпроси. Ако ме питате какви са въпросите, не мога да ви кажа. Според мен наистина се създава излишно напрежение преди изпита, тези, които са учили ще се справят. Моят съвет е да пишат по всички задачи, по всички модули, да не бързат да си тръгват.

Към 7.00 сутринта зрелостниците започнаха да се събират пред училищата.

Матурата по български е на три модула - първият е от 30 въпроса със затворен отговор и продължава един час. Вторият е от 10 въпроса с отворен отговор и също продължава един час. Третият е от 2 часа и е писане на съчинение или есе.

По време на модулите стаята не може да се напуска, това може да става във времето между тях. Ако ученик иска да напусне училището, може да го направи 60 минути след началото на изпита. За да няма преписване, днес имаше 10 500 квестори и видеонаблюдение в над 4 000 зали.

Резултатите от матурите трябва да са готови до 13 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намушканото 16-годишно момче е в тежко състояние
Намушканото 16-годишно момче е в тежко състояние
Политическата криза в Австрия се задълбочава
Политическата криза в Австрия се задълбочава