НОВИНИ

По-малко грозде и вино тази година в Югозападна България заради сушата

Около 30 процента по-малко е гроздето тази година в сравнение с миналата в най-винения район на Югозападна Българския - Сандския край. Причината за по-ниските добиви е голямата суша това лято. Заради по-слабата реколта по-малко се очаква да бъде и виното, произведено във винарните край Мелник.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
20:09, 30.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Семейството на Любка Зикатанова се захваща с лозарство и винарство преди 15 години. Засаждат първите лози в района на санданското село Хърсово, а по-късно изградили и винарна. Сега на 300 декара земя отглеждат 17 сорта грозде, сред които Широка мелнишка лоза, Руен, Мавруд, Сандански мискет, Шардоне и други. Реколтата е по-малко, тъй като цяло лято не е паднала нито капка дъжд.

Любка Зикатанова, винопроизводител: По-скоро драмата е това, че пък миналата година имахме градушка където набрахме 25 процента от възможностите, които дава нашето лозе, така че две поредни години с редуциран добив определено ще затрудни нашата работя, но трябва да го преодолеем.

Реколтата е по-малко, но качеството е по-добро, успокяват се винарите. Голямата болка на Любка Зикатанова е, че винарни като тяхната, които произвеждат малко над 100 тона вино годишно се наблюдават от митниците.

Любка Зикатанова: Ние поддържаме онлайн връзка ежедневна с митниците, а виното е с нулев акциз, аз мисля, че това е безмислено както за самите митници. Може би за голям производител където някъде може да се произвежда и ракия, която е вече акцизна стока може би това е съображението, но за нас си е едни тормоз.
Добрата новина е, че в последните години българското вино става все потърсено и разпознаваемо не само в Европа, но и по света и то заради доброто качество, което е признато и отличено на световни конкурси с медали. Тук в тази винарна развиват успешно винен туризъм, а това лято освен гости от редица европейски държави са имали туристи от Бразилия, Индия, дори и от Колумбия
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци засадиха 2000 фиданки край село Клисура
Доброволци засадиха 2000 фиданки край село Клисура
Кметът на Хасково заяви, че се дистанцира не от ГЕРБ, а от Делян Добрев
Кметът на Хасково заяви, че се дистанцира не от ГЕРБ, а от Делян Добрев