НОВИНИ

​По-малко контролни точки за младите шофьори

Пътна полиция вече няма да отнема контролни точки за паркиране или спиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е една от промените в наредба на МВР, обнародвана в Държавен вестник. Ще има ли все пак наказания за тези тежки нарушения?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:30, 05.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или пък спирка на градския транспорт. Нарушение, което все по-често се среща из улиците на София и пречи както на пешеходците, така и на автоинструктурите.

Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България: Преди всяка пешеходна пътека буквално на пътеката има паркирани автомобили.

По новите разпоредби за този тип нарушение ще се плаща глоба от 50 лв., точки няма да се отнемат. Според бившия шеф на столичния КАТ каквито и промени да се правят без ефективен контрол на пътя тя няма да са ефективни. И най-важното събираемостта на глобите трябва да се подобри.

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ: Според мен, ако този контрол се реализира с технически средства наредбата е добра. Иначе е безсмислена. Смятам, че ако събираемостта се увеличи това ще бъде много ефективно. Нарушителите ще разберат, че има реакция на тяхното нарушение.

Според инструктори обаче, в този си вид наредбата улеснява най-наглите на пътя.

- Тези, които имат доста пари в джоба си ще си паркират, ще си плащат и пак ще си паркират.

- При едно неправилно паркиране един човешки живот си отива без да е виновен водачът, който е убил този човек. Той реално не е има видимост.

В наредбата са въведени и две нови наказания - ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки. Ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.

За преминаване на червено и за недаване предимство на ще се отнемат както досега по 8 точки. Новото е, че за повторно подобно нарушение ще се отнемат 12 контролни точки. Отсега нататък пък новите шофьори ще получават само по 26 контролни точки, а едва след 2 години стаж ще получат и максималния брой - 39.

- Тук важи правилото на можещи и неможещи знаещи и незнаещи. Не съм съгласен, че един млад шофьор знае по-малко от един друг шофьор, който е взел книжка преди 30 години.

Промяната за контролните точки на новите водачи ще влезе в сила от 1 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Апелативният съд в Белград анулира решението за екстрадицията на Цветан Василев
​Апелативният съд в Белград анулира решението за екстрадицията на Цветан Василев
Над 1000 са незаконно отсечените дървета в гората край село Дорково
Над 1000 са незаконно отсечените дървета в гората край село Дорково