НОВИНИ

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година в сравнение с миналата. Резултатите показват, че учениците не могат да създават собствен текст, а само преписват зададения. Най-добри са резултатите по химия. Най-слаби са по география.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:42, 14.06.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Средната оценка по задължителната матура тази година е Добър 4,06, а на избираемата - Мн. добър 4.67. Учениците са с най-високи резултати по химия, испански и немски език. Не толкова добре, обаче, са се представили по български език и литература, биология и география. Тази година резултатите от задължителната матура по български език са с 3 точки по-ниски в сравнение с миналата.

Александър Трингов, експерт по БЕЛ: Нашето обяснение за тези три точки разлика между миналогодишния и този випуск е в недокрай овладяното умение да се създава собствен текст.
;

Двойно е нараснал процентът на учениците, които преписват художествения текст в последната задача на задължителната матура. Почти се запазва броят на тези, които го преразказват.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Най-важното умение, което трябва наистина да се работи още от първи клас е именно създаването на текст. Смятам, че е време да избегнем матрицата на тестовете, в които се избират отговори и евентуално може само заради това да се постигне резултат.
Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН: Стремежът на министерството е да се насочва все повече към оценяване на умения, а не към възпроизвеждане на знания.

Най-високи резултати по български са получили учениците в 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, 73. СУ"Владислав Граматик"и 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София. Изненада тази година има при училищата с най-висок успех по избираемата матура. Училището в смолянското село Чепинци се нарежда след СМГ и Първа частна математическа гимназия. Тази година на задължителната матура по български език и литература са се явили малко над 49 000 ученици, а на избираемата матура - повече от 39 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Къде сме ние“: Албанците са най-големите оптимисти за влизане в ЕС
„Къде сме ние“: Албанците са най-големите оптимисти за влизане в ЕС
Телевизия ARD: Съжителстват ли трудно българи и румънци с местните германци?
Телевизия ARD: Съжителстват ли трудно българи и румънци с местните германци?