Заради лошото време през тази зима по-малко са туристите, посетили Кордопуловата къща в Мелник. В пъти е намалял броят на организираните групи туристи, дошли да разгледат един от най-атрактивните възрожденски архитектурни паметници в Мелник, където освен с бита на мелничани, всеки посетител може да опита домашно произведено вино от прочутия сорт „Широка мелнишка лоза”.

Мелник, Сандански

Най-редовните посетители на Кордопуловата къща през зимата, според собственичката - Стоянка Паспалева, са организираните групи от по 30-40 души, които идват в Банско да карат ски. От три месеца обаче, заради тежката зимна обстановка по пътищата, само малки групи са разглеждали възрожденския културно-исторически паметник.

Стоянка Паспалева
”Няма посещения, ние обикновено сега зимата чакаме туристи от Банско. Банско идват даже и днеска идва един младеж с 5-6 човека. Така два три пъти в седмицата. До миналата година са идвали много.”

По малко са и туристите, дошли в Мелник от европейските страни. Причина за това, според Стоянка Паспалева, е бежанската вълна.

Стоянка Паспалева
”Сега през лятото имаме ето втора година, трета година, идват от Полша, всеки вторник идваха от Полша, като туристите са от Полша, туроператорите са от Сърбия.”

Кордопуловата къща привлича туристите с уникалната си възрожденска архитектура, богатата украса на стаите от стенописи, дърворезби и венециански стъклописи и уникална винарска изба, издълбана в пясъчниците.