Сигналите за нарушения на трудовото законодателство в курортите край Варна са намалели в сравнение с миналата година. Това показват данните на Инспекцията по труда, след приключването на летния туристически сезон.

Най-много сигнали за неизплатени заплати са получени в Инспекцията по труда след фалита на британския туроператор "Томас Кук".

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: От страна на "Астрал Холидейс" се появиха сигнали в нашата дирекция. Но инспекцията по труда във Варна няма компетентност, тъй като фирмата не е регистрирана във Варна.

Служители на 20 варненски фирми все още чакат заплатите си. Има сигнали и за неполучени суми при работа без трудов договор. В тези случаи обаче доказателства няма и работещите трудно могат да бъдат защитени по административен път.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Не започвайте работа без подписан трудов договор, екземпляр от който трябва задължително да се предостави и справка за регистрация на трудовия договор в НАП.

Най-честото нарушение край морето и тази година остава полагането на извънреден труд, който не се заплаща от работодателите.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Неспазване на междуседмична и междудневна почивка.

Според инспекторите, установяването на нарушения в работното време е трудно, въпреки че проверките тази година са се увеличили с близо 12 процента. Макар и потърпевши, работещите рядко съдействат, защото се страхуват да не загубят работата си.