НОВИНИ

По нов начин ще се подават декларациите за доходите в НАП от догодина

50 хиляди данъчни декларации за доходите на гражданите са подадени през януари. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Около 36 хиляди от тях са подадени електронно - за първи път те са повече от тези, постъпили в НАП на хартия. В половината от случаите гражданите отговарят на изискванията и ще ползват 5%-ното намаление. От догодина данъчните декларации ще се изчисляват в НАП по данни, подадени от работодателите. Това ще бъде облекчение за гражданите като ще спре издаването на хартиени служебни бележки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:35, 02.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Росен Бъчваров, говорител на НАП: Премества се напред във времето през февруари 2020 задължението на всеки работодател да подаде данни за трудов доход и хонорари. Изпраща се тази информация в дигитален електронен вид към НАП и след което през март месец чрез сайта на НАП и персонален код или електронен подпис всеки човек вече може да види заредени и изчислени най-общо казано доходите от труд и хонорари.

Ако даден човек иска да ползва данъчно облекчение, ще трябва да допопълни ръчно частта от данъчната си декларация. Това важи и ако има друг вид доходи, за който НАП не знае, като такива от наеми. Според Бъчваров декларации ще се допопълват само в около 30 % от случаите.

И още - до 31-ви март тази година фирмите, регистирани по ДДС, трябва да сменят касовите си апарати.


Росен Бъчваров, говорител на НАП: В момента един огромен дял от касовите апарати всъщност не са касови апарати, а са фискални принтери, които се управляват от софтуер. В последните 7, 8, 10 години този софтуер стана "врата в полето" и всяка втора продажба може да бъде избирателно подадена към НАП или скрита.

С промяната софтуерът вече ще трябва да отговоря на определени изисквания и информацията няма да може да се манипулира. Предимствата са още, че касовият апарат ще подава информация към НАП в реално време и ще отпечатва код, който всеки гражданин ще може да сканира и да провери истинска ли е касовата бележка. Срокът за смяна на апаратите до края на март всъщност засяга по-големите фирми, обясни Бъчваров.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Елтън Джон: Спирам с турнетата, за да се отдам на семейството
​Елтън Джон: Спирам с турнетата, за да се отдам на семейството
Авиомузеят на Летище Бургас привлича много туристи
Авиомузеят на Летище Бургас привлича много туристи