НОВИНИ

По празниците се увеличават обирите на жилища

Традиционно в дните около празниците броят на взломните кражби и обирите на жилища в цялата страна рязко се увеличава. Семействата масово тръгват на път и домовете им стават примамлива плячка. Празничната еуфория на приятно разсеяни или отсъстващи домакини пък се превръща в рай за крадците. Полицията във Велико Търново предупреждава и за гастролиращи групи, които идват, за да нанесат предпразнично своя удар.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:08, 23.12.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
празниците увеличават обирите жилища

Имайте предвид, че преди да нанесат удар, крадците поне няколко дни внимателно следят набелязаното жилище. Затова задължително давайте сигнали, че сте бдителни и сериозни стопани, а не разсеяни веселяци, които оставят ключ под изтривалката.

К-р. Христо Христов, зам. директор при ОДМВР Велико Търново: „Да хвърлят по едно око на входната врата, на движение на хора, които са със съмнително поведение, такива, които не са от жилищната кооперация. Ако е възможно да вземат мерки по отношение на свързването с охранителни фирми."

Най-сериозното и масово изкушение по празниците - да се похвалим в социалните мрежи къде и за колко дни ще празнуваме, а когато пристигнем да удостоверим и със снимки, че не сме размислили и категорично сме напуснали жилището. Не правете това, така просто настоявате да бъдете обрани, казват полицаите.

К-р. Христо Христов, зам. директор при ОДМВР Велико Търново: "Да се избягва публикуването на информация във фейсбук, на снимки в интернет, снимки на техни екскурзии или пък там, където ще прекарат празничните дни. Да се свържат със съседи, които са в близост и ще са на терен. Най-вече да не оставят големи суми пари, количества златни накити."

От полицията обещават засилено присъствие, но това не помага ако не сме бдителни.

К-р. Христо Христов, зам. директор при ОДМВР Велико Търново: „Специализирани полицейски операции за засилено полицейско присъствие в малките населени места, за полицейско присъствие в градовете, където текат базари, продажби, в молове."

Въпреки че вандалските обири са масово явление, хората не са особено изобретателни в превенцията. Не вземат сериозни мерки, въпреки че се притесняват.

„Заключваме и се надяваме да няма проблеми."
„По принцип имам комшии, на които разчитам и съм доволен, наглеждат като ни няма."
„Ами значи ние имаме куче и се надяваме, че поне когато ни няма за кратко и то е там. Общо взето със заключване и такива секретни резета от вътрешната страна. Ами страх ни е, да, винаги има страх."
„Заключваме и гледаме да сме някъде по-близо. Разчитам на вратата, че е по-стабилна и не може да се отваря, от този вид блиндирани."
„Всичкото е и до съвестта на комшиите, защото много входни врати долу се затварят, а някои ги оставят отворени."

От полицията съветват да оставяте светнато в определени стаи, ценните вещи в сейф, сериозните суми в банка. Доверявайте се само на много близки приятели и съседи, тъй като често в престъпните схеми се изкушават да се включат именно вашите добри и симпатични познати, на които дадохте ключ да поливат цветята.

По-уязвими са големите градове като Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, по-малко останалите градове в областта.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж е намушкан в столичен мол, след като се опитал да открадне дрехи
Младеж е намушкан в столичен мол, след като се опитал да открадне дрехи
Охранител наръга младеж в столичен мол, опитал да краде дрехи
Охранител наръга младеж в столичен мол, опитал да краде дрехи