НОВИНИ

По пътя към Брекзит: Анализ на Зинаида Златанова и Милен Керемедчиев

Британският парламент ще отхвърли споразумението на премиера Тереза Мей с Евросъюза. Това заявиха в "Още от деня" бившият председател на представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова и бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Двамата са категорични, че англичаните няма да имат изход от ЕС днес.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 15.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Каквото и да реши британският парламент, няма позитивни ходове за Тереза Мей, коментира Керемедчиев. Той допълни, че няма крайно споразумение за излизане от ЕС, защото има транзитен период до края на 2020 година, с възможност за удължаване. В този период Великобритания ще продължава да плаща своите вноски в европейската хазна, няма да има право на глас, няма да има евродепутати, но ще продължава да бъде част от търговско споразумение.

За твърдите привърженици на Брекзит трябва да е ясно, че Великобритания със или без споразумение няма автоматично да излезе от ЕС, уточниха Златанова и Керемедчиев.

Правителството в Лондон има повече време, отколкото си представяме, допълни Златанова. Това е дълъг процес, нови шансове и разпределение на силите. Докато тече този транзитен период ще има нова Европейска Комисия.

Отлагането на Брекзит е проблем и за ЕС, смята бившият заместник-министър на външните работи. Британските евродепутати ще могат да влизат в ЕП, а след случването на Брекзит те трябва да излязат. Но не е ясно кои депутати и на какъв принцип ще ги заместят.

Ужасът във Великобритания тепърва ще продължи, защото след като се случи Брекзит ще има вътрешни напрежения даже референдуми за отделяне от Великобритания, например Шотландия, допълни Керемедчиев.

Що се касае до ЕС - никой не знае какво ще се случи реално, като например дали ще трябват визи на българските ученици.


Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Лунна реколта
ДРУГИТЕ новини: Лунна реколта
Тръмп черпи с пици и бургери заради бюджета
Тръмп черпи с пици и бургери заради бюджета