НОВИНИ

По-скъпи ток, парно и топла вода от днес

По-скъпи ток, парно и топла вода от днес. Скокът е по-малък от очакваното. Преди минути Комисията по енергийно и водно регулиране взе решение за увеличението.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:14, 01.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

КЕВР направи преизчисление и намали с близо 17% очакваното увеличение на цените.

В Северозападна България поскъпването е с 2,9%. За Южна - с 2,97%, за Североизточна България - с 2,8 на сто. Въпреки, че в Североизточна България поскъпването е най-малко, цената ня тока там остава най-висока.

Със същия процент се увеличава цената и на нощната тарифа.

Това е последното увеличение на цените в този мандат на КЕВР.

Увеличават се и цените на топлата вода и парното. Средно те поскъпват с 3,53 процента. В София увеличението е с 3,06%. В Пловдив е 7,4%. С най-много топлата вода и парното поскъпват в Габрово и Разград - с близо 10 на сто.

От КЕВР обясниха, че направеното преизчисление е въз основа на актуални документи. ЕРП-тата имат по-големи от очакваното приходи, а топлоцентралите - по-малко разходи.

;
Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: При всяка възможност, при която комисията може да коригира цените в полза на обществото, в случая и на потребителите, това се прави именно по този начин. Аз отдавам дължимото на експертният потенциал на Комисията за енергийно и водно регулиране, които буквално работеха до преди няколко дни, за да могат да намерят резерви с цел да се намали цената на електрическата и на топлинната енергия за крайните потребители.

На обед пред сградата на КЕВР имаше граждански протест заради поскъпването на цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста румънеца, който блъсна и уби дете на паркинг във Варна
Оставиха в ареста румънеца, който блъсна и уби дете на паркинг във Варна
Моторист загина в катастрофа с кмета на Костинброд
Моторист загина в катастрофа с кмета на Костинброд