НОВИНИ

Следите на богомилите

Велики умове на Ренесанса като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Данте Алигери са били повлияни от идеите на богомилите. Следите, които те са оставили, бяха тема на международен форум „Българският дух в Европа през вековете”, който се проведе във Велики Преслав. Своите знания за учението включва в книгата си "Странният рицар на свещената книга" и писателят Антон Дончев.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
07:39, 11.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Писането на книгата среща акад. Антон Дончев с „Тайната книга на богомилите” и разбира по какъв начин богомилството е успяло да попие в духовния живот на средновековна Европа. Още със зараждането си учението на богомилите е влязло в противоречие с официалната християнска религия.

акад. Антон Дончев: Трябва по някакъв начин да конструираме нормално знание какво представлява богомилството. Да се покаже връзката на богомилството с траките и да се задълбочи нашето знание как невероятната тракийска култура прониква в богомилството, попива в него и му дава нови измерения.

Според една от легендите, богомилското движение се заражда във втората българска столица Преслав.

проф. Хари Салман, Холандия: В ханското семейство също е имало членове, заинтересувани от учението. Има доказателства в архивите, че синът на Цар Симеон, Боян е един от основателите на Богомилското движение.

Идеите на богомилите проникнали във Византия, достигнали до Южна Франция и Италия. От тях били докоснат и Данте Алигери, който започнал да пише "Божествена комедия" на окситански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рановски: ​МВР ще засили контрола по пътищата срещу агресията
Бойко Рановски: ​МВР ще засили контрола по пътищата срещу агресията
Ученичка от Благоевград разработи проект за зареждане на мобилни устройства
Ученичка от Благоевград разработи проект за зареждане на мобилни устройства