НОВИНИ

По-висока такса за вход в пещерата "Магурата" край Белоградчик

Близо 70% по-висока такса за вход плащат от днес посетителите в пещерата „Магурата“ край Белоградчик. Въпреки това, поскъпване няма, обясниха от Общината. От началото на 2017 година туристите с един билет могат да разгледат не само природната забележителност, а и залата срисунките, с която пещерата е известна. До сега за нея плащали допълнително.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:26, 03.01.2017
7993
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Достъпът до праисторическите рисунки е едва от година и половина. За да могат туристите да ги видят, тогава от общината въвели отделна цена. Посетителите в пещерата „Магурата“ вече плащат обща такса за вход, както и за да разгледат залата с рисунките. Цената е 10 лева.

Евтим Стефанов, посетител: Хубавото е, че сега билета за посещение на пещерата, заедно с рисунките от 12 лева става на десет. Така, че това ще в полза на хората, които идват да посещават пещерата.

Посетителите приемат новата цена, а за семейства, възрастни хора и ученици има намаления.

Георги Лозанов, екскурзовод: Повечето идват с нагласата, че ще видят тези рисунки. Преди да се пуснат рисунките официално, в смисъл повечето хора оставаха едва ли не разочаровани.

Случвало се туристите да разбират за допълнителната такса едва на влизане в пещерата.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: И се получава едно неудобство или трябва да се върнат да си закупят билети или пък трябва екскурзоводите да им вземат парите. Това е и предпоставка за злоупотреба. Затова решихме, с предложение мое до общинския съвет променихме, обединихме двата билета.

Без промяна, на цена от шест лева, остава засега таксата за най-посещавания обект в Белоградчик крепостта „Калето“. 110 хиляди туристи са разгледали двете забележителности само през миналата година, а с фестивала „Опера на върховете“ те станаха привлекателни и за меломаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинали от бури в американския щат Алабама
Четирима загинали от бури в американския щат Алабама
Лични лекари от Враца откриха дежурен спешен кабинет
Лични лекари от Враца откриха дежурен спешен кабинет