НОВИНИ

По-високи добиви и по-качествена пшеница в Добруджа

Повече и по-качествена пшеница от миналата година прибират земеделските стопани в Добричко. Над половината от масивите с пшеница вече са ожънати. Областта традиционно произвежда най-много зърно в страната, като тази година площите засети с пшеница са близо 1 200 000 декара.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
07:49, 14.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Средният добив от декар пшеница в областта засега е с 20 килограма повече от миналата година, като най-много - по 605 килограма от декар прибират в Балчишко.

проф. Иван Киряков - директор на Добруджански земеделски институт: Там, където стопаните са си свършили много добре работата, добивите по неофициална информация тука за района на Добрич варират между 600 и 900 килограма.

И при добре свършена работа обаче, времето понякога проваля очакванията на земеделците. Като в землището на село Владимирово, където дни преди жътва за час са паднали над 100 литра на квадратен метър дъжд.

Георги Христов - председател на ЗК „21 век“, с. Владимирово: И направи доста големи поразии особено на българския сорт, пък и на останалите френски сортове, като поляга, завлече и сега е много трудно за прибиране. Добивите веднага се отразяват.

Независимо от добивите, качеството на българските сортове пшеница е повече от добро, казват специалистите. Цената за хлебното зърно обаче е 250 лева за тон и сделки няма.

Георги Христов: При тази цена 600 килограма пшеница по 25 стотинки са 150 лева, плюс със субсидиите стават 180 лева, можем да покрием само разходи плюс 50 лева рента.

В ход е и жътвата на лавандула в Добруджа. Средният добив при ароматното растение е 650 килограма от декар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за жеги в по-голямата част от страната
Жълт код за жеги в по-голямата част от страната
Пловдив е домакин на Европейското първенство по кану-каяк за младежи
Пловдив е домакин на Европейското първенство по кану-каяк за младежи