Да намалее процентът на водачите, които сключват доброволно застраховка Гражданска отговорност, очакват брокери след влизане на новите правила за определяне на цената на полицата. Според тях, шофьорите с нарушения на пътя ще плащат значително повече от тези, които са с чисти досиета.

Русе

В момента цената на застраховката Гражданска отговорност не се влияе от това дали собственика е нарушител на пътя или не. Тя се определя от възрастта на автомобила и мощта на двигателя.

Венцислав Великов – застраховател
„За хората, които са причинили виновно пътнотранспортно произшествие, ще стане и очаквам да стане до 1000 лева на година. Без значение от класа на автомобила. Тук рисковият момент е самия водач, не автомобилът. Защото автомобилът не причинява ПТП-та. Той не кара сам с превишена скорост. Той, водачът е рисков.”

От минус 50 до плюс 180 процента ще варират отстъпките и начисленията на застраховките от следващата година, а цената ще се формира от това колко нарушения има водачът на пътя. Според Даниела Паскалева трябва да има по-висока застраховка за нередовните водачи, но трябва да се прецизират нарушенията на пътя.

Даниела Паскалева
„Когато си на пътя не може да не направиш дребно нарушение. Трябва да се помисли и да се прецизират нещата. За водачите, които шофират пияни и с несъобразена скорост съм съгласна."

Целта на драстичния скок в цената на застраховката е да се намали черната статистика за тежки инциденти на пътя. Страната ни е на челно място по смърт на пътя в Европейския съюз. По информация на министерството на вътрешните работи, от началото на годината са станали над 5500 тежки катастрофи с повече от 500 жертви и 7000 ранени.