НОВИНИ

По-високи януарски сметки за ток се очакват в почти цялата страна

Драстично по-високи януарски сметки за ток се очакват в почти цялата страна - фактурите на ЧЕЗ и ЕVN вече започнаха да пристигат до клиентите и повечето са с по-високи суми в сравнение с декември миналата година. Енерго-про все още не са засекли потреблението, но в Източна България също се очакват по-високи сметки. Основната причина за рекордното потребление са ниските температури през януари, а за столицата натоварване на електромрежата има и в момента заради аварията на "Топлофикация - София", която все още не е отстранена и остави десетки квартали на студено.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:52, 08.02.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Всеки градус по-студено време навън ни гарантира с 3% по-голяма сметка за ток. Изчисленията направиха експертите на ЧЕЗ. Затова и рекордно ниските температури през януари ще ни излязат по-скъпо този месец.

Димчо Станев - директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ: Това доведе до исторически рекорди като 10 януари, когато се постигна най-висок товар на мрежата, а неминуемо тези големи товари се пренасят и върху консумацията и върху сметките на всички.

Най-голям проблем ще има в жилищата, които не са свързани с "Топлофикация" - там някои сметки могат да стигнат до 560 лева. Там, където се ползва парно, средно сметките са между 35 и 52 лева. Затова експертите обясняват, че ще има хора със сметки без промяна, но и такива с двойно по-големи суми.

Димчо Станев - директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ: Сметката зависи първо от това с какво се отопляваш, второ - от атмосферните условия. Защото е много по-различно, ако се отопляваш с един по-модерен тип климатична инсталация и доста по-различно е с най-евтиния уред - тип "духалка".

По данни на ЧЕЗ в Западна България сметките са между 23 и 70 на сто по-високи спрямо декември миналата година. И в южната част на страната сметките са нараснали средно с 38%. Все пак данните показват, че половината клиенти на EVN ще получат фактури не по-големи от 22 лева.

Костадин Величков - изп. член на Съвета на директорите на EVN: Освен, разбира се, студеното време, месец януари беше свързан с ученическа ваканция, с празници и това също е фактор, който повлия за по-голямата консумация.

За по-високото потребление в мрежата на ЧЕЗ влияние оказва и голямата авария на "Топлофикация" в неделя и липсата на парно в някои столични квартали. От енергийното дружество твърдят, че вече са взели мерки, за да издържи мрежата.

Виктор Станчев - гл. оперативен директор на ЧЕЗ: Затова в София удвояваме домашните дежурства на нашите служители до разрешаване на проблема на топлоподаването.

В същото обаче стоплянето на времето в последните дни позволи забраната за износ на ток да бъде отменена.

Николай Павлов - служебен министър на енергетиката: Казвам системата е стабилна, има излишък от електроенергия и сме предприели всички действия, има резерви дори и при не дай си боже Козлодуй да загубим единият блок при авария, да покрием потреблението на страната.

Забраната продължи 25 дни и отпадането ѝ влиза в сила от утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От март  започва приемът на документи за детските градини в Благоевград
От март започва приемът на документи за детските градини в Благоевград
Земетресение в Румъния бе усетено в Русе
Земетресение в Румъния бе усетено в Русе