НОВИНИ

По-високи заплати по морето

С по-високи заплати работодатели в туристическия бранш се надяват да привлекат квалифицирани кадри за сезон 2016. Предлаганите стартови заплати за сервитьори и бармани по морето през този сезон са с между 50-100 лева нагоре спрямо миналата година.

bnt avatar logo
от Красимира Иванова
19:36, 06.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Работодателите от туристическия бранш вече са в трескаво търсене на кадри. Стотици са обявените свободни позиции за камериери, сервитьори , бармани и готвачи. В момента обявените стартови заплати на част от трудовите агенции са между 450-500 за сервитьор плюс процент от оборота, за бармани заплатите са между 700 и 800 лева. Най-високо е заплащането при главните готвачи над 1500 лева, които се оказват и най-търсени не само у нас, но и в чужбина.

Георги Николчев- председател на Асоциацията на собствениците в туризма: Липсата на кадри ще накара всичките колеги да вдигнат заплатите, за да могат да привлекат наистина стойностни и качествени хора и да могат да ги задържат за сезона.

Много работодатели освен по-високи заплати вече предлагат и допълнителни бонуси на своите служители.

Маргарита Иванова - управител на трудова агенция: Имаме работодатели, които за първи път тази година дадоха зимни заплати на персонала си. Особено от типа сладкари, квалифицирани готвачи, такъв персонал, който по време на сезон се намира много трудно.

Целогодишна заетост на своя персонал се стремят да осигурят и в един от най-големите комплекси в бургаския квартал Сарафово.

Хубена Генчева - управител на хотелски комплекс: Правим им постоянно обучения, които са естествено за наша сметка, за сметка на собствениците.

Доволен от условията на работата по нашите курорти е и Светослав Димитров. Той има повече от 20 години стаж като сервитьор.

Светослав Димитров: Квалифицираният персонал винаги получава добро заплащане, друг е въпросът, че болната истина е, че навън плащат по-добре. Но тук също има начини и вече се заплаща по-добре като цяло.

Освен че плащат по-добре, много работодатели осигуряват транспортни разходи, квартира и храната за персонала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца и експресионизъм
Деца и експресионизъм
Полицията издирва таксиметров шофьор за убийство
Полицията издирва таксиметров шофьор за убийство