НОВИНИ

По-високи заплати в Испания през 2019 година

Испанският премиер Педро Санчес, ще одобри предложение за увеличаване на минималните възнаграждения с 22 процента и заплатите на чиновниците. Повишението ще влезе в сила през 2019 година. Забележителното е, че правителственото заседание е свикано в Каталуния, раздирана от сериозна политическа криза след опита на автономията да се отдели от Испания през 2017 година.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:49, 21.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Демонстрациите срещу посещението на испанския премиер Педро Санчес в Каталуния започнаха снощи. Санчес се срещна с регионалния премиер Ким Тора и двамата се обединиха около тезата, че трябва да се намери изход от политическата криза. В момента автономният регион е на директно подчинение на Мадрид, въпреки, че едностранно обяви независимост след референдума от октомври 2017.

Желанието на Предро Санчес е да покаже, че е премиер на всички испанци, коментират анализатори, и напомнят, че той вече организира заседание на министрите и в Севиля, столицата на областта Андалусия.

;

В Барселона обаче, главният град на Каталуния, приемат инициативата му като провокация.

Маите Рока, жител на Барселона: "Хубаво, е че има сближаване между двете страни, но ми се иска то да е истинско. Мисля, че го правят само за снимките - показват се, успокояват обстановката, но само това, само за пред камерите и фотографите."

За днес в Барселона са планирани мащабни протести. Правителството обяви, че ще подкрепи увеличение от малко над 22 процента на минималната заплата за всички професии и тя вече ще бъде 1050 евро. Това може да е най-значимото повишение от 1977 година, сочи статистиката. С малко над два процента, ще бъдат вдигнати и заплатите на чиновниците. Увеличението влиза в сила от догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фолксваген планира да съкрати 7000 работни места в Германия
Фолксваген планира да съкрати 7000 работни места в Германия
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино