НОВИНИ

Победа за Ердоган на проведения вчера референдум

Хиляди привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган излязоха по улиците на Истанбул, за да отпразнуват победата на референдума за конституционни промени.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
07:16, 17.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Автомобили със знамена с думата "евет", която означава "да", и с плакати на Ердоган кръстосваха до малките часове улиците на мегаполиса.

Хиляди привърженици на президента Ердоган се събраха пред централата на Партията в квартал Бейоглу, за да отпразнуват победата.

"Щастлив съм с победата! Това е победа не само за "да", а за цялото население, за мюсюлманите. Единствените недоволни са Европа, ПКК, терористите. Това е победа за всички от Партията на справедливостта и развитието."

"Щастлив съм! 50-52% е за ПСР. Както виждате, има доста хора тук. Всички сме тук, за да подкрепим партията."

Веднага след победата, Ердоган заяви, че турският народ е гласувал за най-важната реформа в историята на държавата и че веднага ще започне обсъждане за връщане на смъртното наказание.

Реджеп Ергодан, президент на Турция
"Ще обсъдя желанието на публиката с министър председателя и господин Девлет Бахчели. Ще им кажа, че съм срещнал тази молба по време на митинга. Бахчели вече е казвал, че подкрепя идеята, премиерът Йълдъръм също. Ако и Камал Килич дароглу се съгласи, ще одобря предложението. Ако Килич Дароглу не се съгласи, винаги можем да направим нов референдум."

Протести срещу резултата от референдума също имаше.

Стотици демонстрантите се събраха в истанбулския квартал Бешикташ, като носеха знамена с надписи "Не се кланяйте!" и скандираха против Ердоган.

В знак на протест срещу увеличените правомощия на президента те вдигаха шум като блъскаха с тенджери и тигани.

С приетите промени президентът вече ще изготвя бюджета и ще може да обявява извънредно положение в страната без одобрението на парламента.

Броят на депутатите се увеличава на 600 души, но хора, обвързани с армията, няма да могат да влизат в парламента.

Конституционният съд ще може да разследва президента, но броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, като от тях 12 ще бъдат назначавани от държавния глава.

Военните съдилища се разформироват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозиционните партии в Турция ще поискат повторно преброяване
Опозиционните партии в Турция ще поискат повторно преброяване
Ердоган: Турският народ взе историческо решение, като каза да
Ердоган: Турският народ взе "историческо решение", като каза "да"