Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за европарламент с 23.31 процента.Лидерът на Националния сбор Марин льо Пен поиска президентът Макрон да разпусне парламента.

Мнозинството от гласувалите французи избра партията на Марин льо Пен. Още преди евровота водачката на крайно десните обяви, че това ще бъда избори за или против Макрон. Сга тя поиска разпускане на Националното събрание.

Марин льо Пен, водач на партия „Национален сбор“: Президентът трябва да си извлече изводите след като превърна тези избори в референдум за или против неговата политика и дори неговата личност. Той няма друг избор освен да разпусне Националното събрание.
© БГНЕС
Три са изненадите след евровота във Франция

Три са изненадите след евровота във Франция

52% е избирателната активност във Франция, което е изненада там. Крайнодясната националистическа партия на Марин Льо Пен спечели изборите. Три са изне...

Водачът на листата на Националния сбор, 23 годишният Жордан Бардела, отправи поглед в бъдещето. Формацията е в преговори с Найдъл Фараж, който не може да състави група в праламента, но е известно, че победителят в Италия Матео Салвини иска коалиция на подобни партии.

Жордан Бардела, водач на листата на партия "Национален сбор": Възходът на нашите съюзници в Европа и възникването на нови сили на целия континент открива пътя към съставяне на мощна група в Европейския парламент.
Ще има ли обединение на евроскептичните сили от Италия и Франция в новия ЕП?

Ще има ли обединение на евроскептичните сили от Италия и Франция в новия ЕП?

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "...

Крайната десница изпревари с 0,9% партията на президента Макрон. Двете партии ще имат еднакъв брой депутати преди Брекзит. От Елисейския дворец изключиха промяна на политика.

Едуар Филип, премиер на Франция:: Никога няма да застана в лагера на безразличните и не искам да обява за банални резултатите на крайната десница, която избори след избори се вкоренява във френския политически пейзаж и е станала една от големите политически сили.

Избирателанта активност във Франция е била 50,12%. Това е с осем пункта повече от тази на предишните избори през 2014 г.

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019