НОВИНИ

Победата на Тръмп - изненада или една повтаряща се история

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ. Това изречение все още звучи като научна фантастика за немалко социолози и политолози, които бяха убедени в победата на Хилари Клинтън. В медийното пространство дни преди вота се заговори, че Демократическата партия вече подготвя празненства при обявяване на резултата, а малки и големи очакваха първата жена президент да встъпи в длъжност през януари 2017 година.

Александър Детев
от Александър Детев
13:23, 11.11.2016
Чете се за: 02:09 мин.
Истории
победата тръмп изненада една повтаряща история

Какво обаче се случи?

Това е въпрос, за чийто отговор със сигурност ще трябва да отделите много усилия и време. Защото невъзможността на социолозите да предвидят резултата на избори с такова геополитическо значение за втори път тази година, след референдума във Великобритания, е проблем както за политическата, така и за икономическата стабилност на света.

Какво знаем до тук?

Ясни са две неща:

Първо, забележителна част от гласувалите за Тръмп са крили истинските си намерения при проучванията преди вота. И това е разбираемо. Медии, популярни обществени фигури, политици, дори представители на издигналата го Републиканска партия, заклеймиха расистката и сексистка реторика на Тръмп по време на кампанията. А много независими експерти заключиха, че плановете му могат да навредят тежко на американската икономика. Мотивите на голяма част от хората, гласували за него, просто не са обществено приемливи.

И това води до т.нар. спирала на мълчанието, концепция на Елизабет Ноел-Нойман, едно от най-популярните имена в сферата на комуникационните науки. Тя обяснява, че когато гореспоменатите авторитети определят нещо като лошо и неприемливо, то поддръжниците му предпочитат да замълчат. Така всъщност приетото за господстващо мнение може да се окаже малцинствено, защото споделящите алтернативна позиция не я заявяват гласно. Такъв явно е и случаят с платформата на кандидата на републиканците.

Второ, Хилари Клинтън не успя да мотивира достатъчно от потенциалния си електорат. Тази кампания ще остане в историята като изключително остра и на моменти дори цинична. Компроматите бяха ежедневие, обвиненията повече от сериозни. До голяма степен напрежението бе провокирано от Доналд Тръмп, който обвини бившия Държавен секретар в какви ли не престъпления и слабости на характера. Той засегна здравето и семейство ѝ и постави под въпрос цялата ѝ кариера. Клинтън му отвърна и на моменти кампанията приличаше на грозен скандал в риалити формат. Това отблъсна голяма част от младите избиратели, който по принцип са по-склонни да подкрепят демократите.

Кампанията на Хилари Клинтън опита да спечели гласове и от испаноговорящата общност. Тя формира около 16% от населението на САЩ, но по принцип е характерна с това, че е по-пасивна на избори. Такъв беше и случаят тук, въпреки опитите да бъдат провокирани от изказванията на Тръмп, че идват в Америка, за да носят “наркотици, престъпления” и че са “изнасилвачи”. Тим Кейн, кандидатът за вицепрезидент на демократите, често говореше на испански в речите си, но дори това не помогна на Клинтън да спечели по-голям процент при латино общността от Барак Обама например.

Да не забравяме, че…

Ако Хилари Клинтън беше спечелила, това щеше да е трета поредна победа за демократите след двата мандата на Барак Обама. За последно една от двете партии е получавала три мандата един след друг, когато Джордж Буш-старши печели през 1989 година. Преимуществото му е резултат от високото одобрения към Рейгън, на когото е вицепрезидент, края на Студената война и изключително слабата кампания на демократа Майкъл Докакис. Преди това повече от два последователни мандата получават демократите през 40-те години. Вицепрезидентът Хари Труман довършва четвъртия мандат на Франклин Рузвелт след смъртта му през 1945 година, а впоследствие бива избран и за негов наследник през 1949. Този процес съвпада с благоприятното за САЩ положение след края на Втората световна война.

Новото лице на промяната – това безспорно е един слоган, който историята неведнъж е доказвала, че печели убедително избори. Бившата първа дама, сенатор от Ню Йорк, Държавен секретар и кандидат-президент, който поставя политиките и посланията на предшественика си в центъра на своята кампания, трудно може да носи тази промяна. Напротив, тя за почти всички олицетворяваше статуквото. А статуквото имаше два трудни мандата, започващи с тежка икономическа криза, чиито последствия се усещат и днес, и съпътствани от напрегната външнополитическа обстановка. Тези проблеми трябваше да намерят своята изкупителна жертва. А нейното име се оказа Хилари Родъм Клинтън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови американски мечти
Нови американски мечти
ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген
ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген