НОВИНИ

Победата в Ракка: Идва ли краят на "Ислямска държава"?

След продължила повече от 4 месеца офанзива беше обявено падането на сирийския бастион на "Ислямска държава" - град Ракка. Така нареченият халифат в Сирия и Ирак, който терористичната групировка прокламира преди 3 години, е на ръба да изчезне физически. Но експертите са единодушни "Ислямска държава" ще продължи да бъде заплаха.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:30, 18.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Превземането на Ракка е знаково във вече 3-годишната битка срещу "Ислямска държава". Вчера подкрепяните от Съединените щати бойци от Сирийските демократични сили развяха жълти кюрдски знамена на добилия печална слава като "Адски кръг" площад с кръгово движение, където терористите публично обезглавяваха неверници. Но разпадът на халифата далеч не е толкова бърз, колкото възходът му.

Главатарят на терористите - Абубакр ал Багдади, го прокламира в началото на лятото на 2014 година от втория по големина иракски град Мосул. А разрастването продължи до края на 2015 г. Тогава ислямистите започнаха да отстъпват - първо в Ирак, а след това и в Сирия. Днес останките от "Ислямска държава" са основно в сирийската провинция Дейр аз Зур и в граничещата с нея Анбар, в Ирак.

Полк. Райън Дилън, говорител на коалицията срещу "Ислямска държава": "Ислямска държава" губи с всеки изминал ден. Унищожаваме мрежите им, елиминираме лидерите им на всички нива. Отрязахме приходите им от петрол с 90 %. Притокът на чуждестранни бойци в редиците им падна от около 1500 месечно до почти нула. Изолирани са на бързо свиваща се територия.

От около 93 000 квадратни километра сега терористите владеят малко над 10 хиляди по поречието на Ефрат. И близо 6500 джихадисти се сражават на три фронта - с коалицията около Съединените щати, иракската армия и сирийски бунтовници, както и с подкрепяната от Русия сирийска армия. Но дори без халифат "Ислямска държава" ще продължи да е глобална заплаха. С партизански битки в Близкия изток и терористични актове на Запад. Свидетелство за това е вчерашната рядка публична изява на британския контраразузнавач номер едно.

Андрю Паркър, генерален директор на МИ5: Мащабът на операциите ни е по-голям от всякога. В момента се провеждат 500 едновременно. Срещу около 3000 души, за които се знае, че са замесени в екстремистки дейности по един или друг начин.

Успоредно с това големите външни и вътрешни играчи в Близкия изток вече градят стратегии за следващото регионално предизвикателство. С изчезването на общия враг започват да прехвърчат искри между коалиционните партньори - кюрдите и арабите в Ирак и Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейско изследване: България има едни от най-младите майки
Европейско изследване: България има едни от най-младите майки
МС отхвърли твърденията, че шефът на ДАР е втори братовчед на Бойко Борисов
МС отхвърли твърденията, че шефът на ДАР е втори братовчед на Бойко Борисов