НОВИНИ

В "Още от деня": Победители и победени на местните избори - анализ на политолози

За местните избори, властта и опозицията в студиото на "Още от деня" разговаряха политическите анализатори Георги Харизанов и Страхил Делийски.

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 06.11.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Кампанията беше много изнервяща и изнервена и може би това създава известно негативно усещане, каза Харизанов. Според него има позитивен и негативен преглед на резултатите.

По думите на Харизанов позитивният е: "ГЕРБ и то в отсъствието на Цветанов, което е много важно, имат десет кмета на общини повече и 100 съветника, увеличават присъствието си. БСП пробиват на областната сцена. ВМРО запазва и разширява в известна степен присъствието си на национално ниво. Демократична България успяват в центъра на София да спечелят районните кметове - тоя е веселият и позитивен преглед".

Според Харизанов негативният преглед на резултатите е обаче не по-малко важен.

Георги Харизанов, политически анализатор: Първо, що се касае до ГЕРБ, отстъпването на областни градове, конфликтите в определени структури тепърва ще водят до много проблеми в партията и си мисля, че смяната на поколенията и търсенето на нови лица там трябва да се ускори в пъти в сравнение със сега, тъй като се създава едно усещане за "капсулиране".

Можем да кажем, че от два слаби отбора победи по-малко слабият отбор, каза политологът Страхил Делийски. Ако погледнем резултатите, ще видим, че избирателите, гласували доверие на ГЕРБ в национален план, са около 15% от всички имащи право на глас. За БСП те са по-малко от 10, продължи той.

Страхил Делийски, политолог: Въпросът е, че когато се ползваш с такова ниско доверие, макар и да си победител, а да не говорим с още по-ниско доверие и да се наричаш, че си победил, както опозицията се нарече, това не говори за това, че партийните елити си дават сметка колко се отдалечават те от широката подкрепа. Това поражда проблем на легитимността на политическата система.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри настояват за участие в преговорите за Рамков договор 2020 г.
Медицинските сестри настояват за участие в преговорите за Рамков договор 2020 г.
Стартира кампанията за предсрочните избори във Великобритания
Стартира кампанията за предсрочните избори във Великобритания