Бурна радост избухна по улиците на Тел Авив в ранните часове на днешния ден. Всички - от политици до известни личности - поздравяваха Нета Барзилай, израелската победителка в песенния конкурс Евровизия, предаде ДПА.

© снимки: БТА

Победата на Нета се смята за особено важна за страна, която често е изолирана по света заради десетилетния си конфликт с палестинците. "Вие донесохте огромно признание за държавата Израел. Това е голям подарък за нашата страна, която празнува 70-я си Ден на независимостта и 51 години от обединението на Ерусалим", написа във Фейсбук израелският министър на културата и спорта Мири Регев.

Тя имаше предвид 70-ата годишнина от обявяването на Израел за независима държава и превземането на източната част на Ерусалим във войната от 1967 г.

"Вие сте най-добрият посланик на Израел", каза на Нета Барзилай израелският премиер Бенямин Нетаняху в телефонен разговор, който беше излъчен по израелската телевизия.

Израел е печелил три пъти преди това Евровизия - през 1978, 1979 и 1998 г. Когато песента на Нета "Играчка" спечели победата в конкурса, хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив. "Тя спечели!", гласеше заглавието на уводната страница на един от централните израелски вестници "Йедиот ахронот".

Засилващото се напрежение между Израел и Иран днес претърпя неочаквано развитие, след като израелският министър на отбраната Авигдор Либерман отправи предупреждение към сирийския президент Башар Асад, което беше свързано с темата за конкурса Евровизия.

"Асад, поучи се от това, което става днес. Кажи на (иранския върховен лидер аятолах Али) Хаменей, че не си негова играчка. Той няма никаква работа в Сирия", написа в Туитър Либерман след победата на израелската песен "Играчка" на конкурса Евровизия.

След "Евровизия": Песента от Израел спечели конкурса, България е на 14 място

След "Евровизия": Песента от Израел спечели конкурса, България е на 14 място

Песента на Израел "Toy" - играчка, спечели "Евровизия" 2018. С нея певицата Нета Барзилай разкри таланта си пред 200 милиона зрители от цял свят, след...