НОВИНИ

Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари 1945 година Народният съд произнася смъртни присъди за тримата регенти, депутати, министри и генерали. През 2011 година датата е обявена като ден за почит пред жертвите на комунизма. В Народното събрание днес отбелязаха годишнината с едноминутно мълчание. По традиция паметта на репресираните от комунистическия режим беше почетена и пред мемориалната стена до НДК. Да се поклонят и поднесат цветя днес дойдоха политици и граждани.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:37, 01.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Датата 1 февруари стана повод за спорове в Народното събрание. Първо от ПГ на ГЕРБ прочетоха декларация.

Спас Гърневски, ПГ на ГЕРБ: Осъдени са на смърт чрез разстрел и убити още същата нощ с изстрели в тила по болшевишки патент регентите княз Кирил, Богдан Филов- министър председател и ген. Никола Михов, министър- председателите Иван Багрянов и Добри Божилов.
Йордан Цонев, ПГ на ДПС: Ние не можем да не поменем и паметта на тези, които, борейки се за правото на самоопределение, за своята религия, вяра и имена, дадоха своя живот.
Валери Жаблянов, ПГ на " БСП за България ": Предлагам да бъдат почетени жертвите на фашизма, десетките, стотици разстреляни партизани, войници в Отечествената война.

В крайна сметка едноминутното мълчание беше само за жертвите на комунизма и възродителния процес.

На молебена, отслужен пред мемориала с имената на репресираните от комунистическия режим, дойдоха политици, граждани, близки на пострадалите.


;
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Този ден трябва само да сведем глави и да кажем "простете ". Дори и тези, които нямаме нищо общо с това, което се е случило преди 73 години, но ние сме длъжни да бъдем отговорни пред своите деца, ние сме длъжни да кажем, че Народното събрание осъди комунистическия режим.

Цвета Караянчева прибави и факта, че през 2011 та министърът на вътрешните работи е предал в Комисията по досиетата над 1 милион архивни единици от Държавна сигурност, а сега децата ще изучават по история в 10 клас комунистическия режим.

Атанас Железчев: Аз съм изкарал два пъти пет години и половина в Старозагорския затвор и кариерата край Стара Загора село Калояновец.
БНТ: Трябва ли да се помни това, тези години?
- Винаги трябва да се помни, да се напомня, за да не се повтарят повече тази неща.

Пред мемориала днес бяха поднесени венци и цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Искрено се надявам всичко около КТБ да излезе наяве
Хамид Хамид: Искрено се надявам всичко около КТБ да излезе наяве
Топъл февруари край морето прогнозират синоптиците
Топъл февруари край морето прогнозират синоптиците