Днес се навършват 34 години от атентата край гара Буново, в който загиват 7 души, сред които две деца. Разследването показва, че е извършен от протурски терористи. Пред паметника, издигнат в чест на невинните жертви, се събраха хора, за да почетат паметта им. На поклонението присъстваха депутати, активисти и симпатизанти на НФСБ и ВМРО.

На 9 март 1985 г. в 21:31 ч. избухва бомба във влака, който се движи от Бургас за София. Експлозията е в района на гара Буново. Взривът е поставен във вагона за майки с деца. Умират седем души, сред тях две момчета на 12 и 13 години. Деветима са тежко ранени. Атентаторите са планирали бомбата да избухне докато влакът е в тунела и жертвите да са много повече, но случайността помага това да не стане. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и бомбата се взривява докато е на гарата. Тази трагедия е оставила траен отпечатък върху живота на хората в Буново, някои от тях свидетели на събитието. Анка Рукова тогава е работила като стрелочник на гарата.

Анка Рукова: Гръмна яко като бомба. Деца пищят, влакът гръмнал. И дойдохме тука. Аз си поех службата, защото трябва да вървя по стрелките. Хора пищят, умрели се търкалят, какво да кажа. Кой какво може, помага тук.

Разследването разкрива, че взривът е дело на активисти на нелегална организация "Турско национално-освободително движение в България". Атентатът се приема като реакция на Възродителния процес. През април 1988 г. трима души, участвали в атентата, са осъдени на смърт.

Валери Симеонов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Тази паметна дата, освен ден на преклонение е и ден, в който ние поемаме ангажимент да продължаваме да отстояваме независимостта, правото на съществуване на българската държава, колкото и силно да изглежда това, но е така.

Взривът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история.