НОВИНИ

Почетоха паметта на жертвите на атентата край гара Буново

Днес се навършват 34 години от атентата край гара Буново, в който загиват 7 души, сред които две деца. Разследването показва, че е извършен от протурски терористи. Пред паметника, издигнат в чест на невинните жертви, се събраха хора, за да почетат паметта им. На поклонението присъстваха депутати, активисти и симпатизанти на НФСБ и ВМРО.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:31, 09.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На 9 март 1985 г. в 21:31 ч. избухва бомба във влака, който се движи от Бургас за София. Експлозията е в района на гара Буново. Взривът е поставен във вагона за майки с деца. Умират седем души, сред тях две момчета на 12 и 13 години. Деветима са тежко ранени. Атентаторите са планирали бомбата да избухне докато влакът е в тунела и жертвите да са много повече, но случайността помага това да не стане. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и бомбата се взривява докато е на гарата. Тази трагедия е оставила траен отпечатък върху живота на хората в Буново, някои от тях свидетели на събитието. Анка Рукова тогава е работила като стрелочник на гарата.

Анка Рукова: Гръмна яко като бомба. Деца пищят, влакът гръмнал. И дойдохме тука. Аз си поех службата, защото трябва да вървя по стрелките. Хора пищят, умрели се търкалят, какво да кажа. Кой какво може, помага тук.

Атентатът се приема като реакция на Възродителния процес. През април 1988 г. трима души, участвали в атентата, са осъдени на смърт.

Валери Симеонов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Тази паметна дата, освен ден на преклонение е и ден, в който ние поемаме ангажимент да продължаваме да отстояваме независимостта, правото на съществуване на българската държава, колкото и силно да изглежда това, но е така.

Взривът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков определи като неразумно опрощаването на дългове на мюфтийството
Румен Петков определи като неразумно опрощаването на дългове на мюфтийството
Борисов отрече да има договорка между ГЕРБ и ДПС за Закона за вероизповеданията
Борисов отрече да има договорка между ГЕРБ и ДПС за Закона за вероизповеданията