Отиде си актьорът Йосиф Шамли. Той почина внезапно тази нощ само на 47 години. Ще го запомним като един от любимите актьори на сцената на Народния театър и с ролите му в най-нашумелите заглавия на съвременното българско кино.

Талантлив на сцената и скромен извън нея. Приятелите и почитателите на Йосиф Шамли ще го помнят с това,че обича повече изкуството, отколкото разговорите за него. Въпросите, които спектакълът поставя, определя като най-важни в театъра.

Йосиф Шамли, актьор: Отговорите ние сами трябва да търсим, всеки сам за себе си, но е важно смело да се поставят въпросите. Представлението трябва да се прави тук и сега.

Вълнува го и темата за отношението към хората и морала в смутни времена.

Йосиф Шамли, актьор: Самият аз се сблъсквам в такива проблеми и се опитвам, всячески се опитвам да запазя това, което по един или друг начин съм отвоювал в мисленето ми. В мен също бушуват такива страсти - кое е правда, кое не!

"Ничия Земя", "Опит за летене", "Агенти", "Дзифт" - близо 60 спектакъла, повече от 30 заглавия в киното и 2 награди "Аскеер" са доказателството за яркото му присъствие в българската култура.

Йосиф Шамли, актьор: Ние можем да бъдем успели и да носим култура!

Зрителите на БНТ го помнят и с ролята му в сериала "Под прикритие".

Поклонението пред Йосиф Шамли ще се състои утре, от 11ч, във фоайето на Народния театър.