НОВИНИ

Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела

На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
22:27, 02.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
почина бившата съпруга нелсън мандела

Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, каза, че заради заболяването й тя е била хоспитализирана на няколко пъти от началото на годината. "Тя си отиде днес следобед, спокойно, заобиколена от семейството си", каза говорителят Виктор Дламини.

Уини Мадикизела-Мандела беше една от иконите на борбата срещу апартейда. Тя бе вдъхновителка на борбата срещу апартейда през 27-те години, през които Нелсън Мандела бе в затвора. Уини Мандела обаче се превърна впоследствие в пораждаща полемика фигура. Наричана "майка на нацията", тя е обвинена, че е насърчавала насилието по време на борбата срещу сегрегационисткия режим. Самата Мадикизела-Мандела бе задържана на няколко пъти по време на борбата срещу управлението на бялото малцинство.

Нелсън Мандела бе освободен през 1990 г. Яростните изявления на Уини Мандела и обвиненията в убийство, повдигнати срещу нейни охранители, бързо я отдалечиха от съпруга ѝ. Двойката се разведе през 1996 г. след 40-годишен брак и две години след като Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка. Двойката има две деца.

;

По повод кончината на Уини Мандела днес бившият англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту припомни, че Уини Мандела е отказвала да се примири с присъдата на съпруга си, с постоянния тормоз срещу семейството ѝ от страна на силите за сигурност, със задържанията и забраните. Дезмънд Туту каза, че нейното поведение го е вдъхновило дълбоко. Уини Мандела е била вдъхновител и за поколения активисти, допълни той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоза пък нарече Уини Мандела "глас на съпротивата и предизвикателството".

"Изгубихме майка, баба, приятелка, другарка, лидерка и икона", заяви в кратко обръщение по телевизията Рамапоза, който също беше близък до Нелсън Мандела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в списък на ЮНЕСКО
Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в списък на ЮНЕСКО
​Сръбският премиер: Абсурд е Косово да присъства на срещата ЕС - Западни Балкани
​Сръбският премиер: Абсурд е Косово да присъства на срещата ЕС - Западни Балкани