НОВИНИ

Почина бившият израелски президент Шимон Перес

На 93 години почина бившият израелски президент Шимон Перес. Преди две седмици той получи инсулт, а снощи състоянието му се влошило. Перес беше една от най-силните фигури на Израел. Заради ролята си в мирните преговори с палестинците той получи Нобелова награда за мир през 1994-та година.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:20, 28.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Шимон Перес беше от последните "бащи основатели" на Израел. Роден в Полша, като дете пристига в Палестина. На 29-години вече работи за военното министерство на Израел и отговаря за снабдяване с оръжие на създаващата се израелска армия.

Перес е от "създателите на ядрената програма на Израел. Още през 52-ра година получава задача от тогавашния премиер на Израел Бен Гурион да създаде "Комитет по ядрена енергия".

Два пъти е бил премиер на Израел. Бил е министър на външните работи, на отбраната, на финансите. А през 2007-ма година, когато беше 83-години, Шимон Перес беше избран за президент. Така той се стана най-възрастният държавен глава, управлявал страната.

Но до края Перес остана верен на убеждението си, че трявба да се бори за мир. Преди 3 години той заяви, "Няма алтернатива на мира. От войната няма смисъл."

Това убеждение следваше и по време на преговорите с палестинците в Осло през 93-та и което му донесе Нобеловата награда за мир година по-късно.

А сънародниците си обясняваше:"Не, не съм се променил. Промени се ситуацията. Докато съществуването на Израел бе застрашено, бях това, което бихте нарекли ястреб. Щом усетих, че арабите са отворени за преговори казах, че и ние това предпочитаме".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът гледа на второ четене отпускането на заем за НЕК
Парламентът гледа на второ четене отпускането на заем за НЕК
Зиятин Нуриев с изложба в София
Зиятин Нуриев с изложба в София