НОВИНИ

Битките на Ваньо Танов

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов почина внезапно тази сутрин. Генералът, както го наричаха колегите му, се почуствал зле и близките му повикали Бърза помощ. Танов издъхнал в линейката преди да стигне до болница. В съболезнователно писмо до близките на Танов, финансовият министър Владислав Горанов написа, цитирам: "Генералът ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:51, 29.02.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Генерале, шефе, Ваньо, г-н Танов - обръщения, които щом чуеше Ваньо Танов винаги се обръщаше и търпеливо изслушваше. Той влезе в центъра на общественото внимание след като оглави Митниците през 2009 година. Верен на принципите си, че законът важи за всички, няколко пъти влезе в остър конфликт с "Лукойл", но успя да въведе измервателни уреди на входа и на изхода на производителите и търговците с горива, които да подават данните си в реално време в "Митниците".

Ваньо Танов (17.07.2011)
- За първи път в тази държава ще се знае за деня, както го правят американците, какво е потреблението. Т.е. в този ден са излезли ето тези количества. На всеки 24 часа ние ще правим тотал и ще казваме: "От всички данъчни складове освободено за потребление е такова количество, такива са влезли през границите на страната.

След игра на нерви, отнемане на лицензи и съдебни битки - Ваньо Танов постигна рязък скок в събираемостта на акцизи от горива и поведе следващата си битка - да извади изцяло на светло бизнеса с дизел и бензин. Не остави на мира производителите на алкохол. Цигарите без бандерол започнаха да изчезват от пазара. Третата му голяма битка в митниците беше корупцията. Танов въведе конкурси за назначаване и тестове за лоялност на старите служители.

Ваньо Танов (13.11.2013)
- Близо 900 човека, което е 1/3 от състава са освободени в рамките на тези три години от Агенция Митници. От една проядена от корупция система, аз мисля, че Агенция Митници върви в правилната посока.

Преди агенция "Митници" Ваньо Танов води своите битки на терена на МВР. Безкомпромисен в разследването на поредица от убийства в Русе той успява да се изкачи по стълбицата до директор на Областната дирекция на полицията. След това оглавява и Главната дирекция за Борба с организираната престъпност. Напуска системата и пробва да влезе в политиката, но губи кметските избори в Русе. Финансовият министър Владислав Горанов изпрати съболезнования на близките на Танов, в които казва: "Генералът ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови джипове по границата ни от Великобритания?
Нови джипове по границата ни от Великобритания?
16-годишният, който стреля по ученик, бил отличник
16-годишният, който стреля по ученик, бил отличник