Почина 44-годишната Доун Стърджис, която беше отровена с "Новичок". Полицията вече е започнало разследване за убийство. Стърджис, заедно с 45-годишния Чарли Роули, бяха приети в болница в Солсбъри на 30 юни.

Доун Стърджис, заедно с 45-годишния Чарли Роули, бяха приети в болница в Солсбъри на 30 юни. Изследвания показаха, че двамата са били отровени от невропаралитичното вещество, известно като „Новичок“. Предстои аутопсия на Стърджис, семейството ѝ е запознато с процедурата. От болницата изказаха съболезнованията си.

д-р Кристин Бланшард, директор на болницата в Солсбъри: Смъртта на Доун Стърджис е отчайващо тъжна новина. От свое име и от името на всички в болницата в Солсбъри, искам да изразя съболезнования на семейството на Доун. Ще работим заедно с полицията, за да можем да им дадем цялата необходима информация. Загубата на любим човек се преживява много трудно, за това моля медиите да уважават правото на ... в тези тежки за тях времена.

Инцидентът се случва само четири месеца, след като същата субстанция беше използвана срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Британските власти подозират, че Стърджис и Роули са се отровили от замърсен с веществото предмет, останал от първото нападение, за което Лондон обвинява Москва. Русия отрича категорично обвинението. По разплитането на случая работят повече от 100 души. Основната им е да разберат как двойката е попаднала под въздействието на отровната субстанция.

За да увери местните жителите, че няма опасност за здравето им, министърът на вътрешните работи Саджид Джавид посети Еймсбъри, от където е двойката, и Солсбъри, където се е случило отравянето.